2010. április 6.Szeifert Natália
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Nagy Bence: a moly.hu könyves közösségi oldal házigazdája

A moly.hu közösségi oldal rövid időn belül hatalmas népszerűségre tett szert az internetező könyvbarátok körében. Nem csak olvasók, de írók is látogatják az oldalt, mert hiánypótló, az olvasmányélmények ki- és megbeszélésére nyújt lehetőséget, mindezt ötvözi az internet adta lehetőségekkel.

Itt bárki megjelölheti, melyik könyveket olvasta, polcokra rendezheti, értékelheti őket, véleményt mondhat, sőt, vitázhat róluk. A házigazdát, Nagy Bencét kérdeztük.

Szeifert Natália: Szerinted milyen egy könyvmoly?

Nagy Bence: A könyvmolynak az a legfőbb jellemzője, hogy bizonyos döntéseit és
cselekvéseit úgy befolyásolja az olvasás szeretete, hogy a legtöbb ember nem is látna közöttük összefüggést. Én például olyan kabátokat veszek csak, amelyeknek a zsebében elfér egy rendes könyv. És most
valószínűleg páran mosolyoghatnak saját magukon, ha belegondolnak.

Sz. N.: Ki a moly.hu "szellemi atyja"?

N. B.: Én vagyok, bár a szellemi atya kicsit túlzás. Több jó külföldi példa van könyves oldalra, és a magyar netezők már eléggé ácsingózhattak egy ilyen jellegű oldalra, de valójában a Moly egyedi és nagy ötlete az, hogy részben kommunikációs felületként szolgál. Mert a lényeg valójában a könyvek mögött húzódó ember. Az olvasás magányos tevékenység, az olvasásélmények azonban megosztásért kiáltanak, és az a legjobb, ha a pusztába kiáltott szavak helyett párbeszéd alakul ki az ilyen élmények nyomán.

Sz. N.: Mióta működik az oldal?

N. B.: Csaknem másfél éve, 2008 decemberében indult. Már nem is emlékszem nagyon, hogy pontosan milyen állapotban volt, akkor valószínűleg csak azt lehetett bejelölni, hogy ki milyen könyvet olvas éppen, de még borítót biztosan nem lehetett feltölteni, és persze karcok, polcok meg hasonlók sem voltak. A rendes funkciók nagyjából 2009 elején indultak el. Divat lett mostanában a molyszülinap ünneplése, úgyhogy meglepődtem január táján, hogy hányan csatlakoztak már akkor, akik azóta is aktív és lelkes tagok.

Sz. N.: Kik voltak az első molyok, hol kezdtél neki a népszerűsítésnek?

N. B.: Ilyenkor a legközelebbi barátok a tesztalanyok, és ők terjesztik tovább, ha jó a rendszer. A népszerűsítő munka nagy részét a Moly esetében a könyves blogot írók végezték el, ha egy könyvhöz belinkeltem az egyik kritikájukat, akkor általában kommenteltem hozzájuk ezt. Mindig a véleményvezérek kíváncsiságán keresztül lehet elindulni a legkönnyebben.

Sz. N.: Ma hány tagja van az oldalnak? Ebből mennyi számít aktív felhasználónak?

N. B.: Több mint 9000 moly van. Az aktivitás érdekes kérdés, különbözőképpen lehetne mérni. Aki csak havonta egy könyvet olvas el, de soha nem felejti el bejelölni, valójában ugyanannyira aktív, mint aki naponta bekarcolja, hogy mi történik vele. Igazából most jön el majd az ideje, hogy üzleti szempontból legyen fontos ennek a mérőszámnak a meghatározása, de egyelőre nincsen egzakt adatom erre.

SZ. N.: Mennyi könyv található meg az adatbázisban?

N. B.: Nagyjából 50000 körül, de nem igazán fontos a szám. Az oldal célja, hogy ki lehessen választani azokat a könyveket, amelyeket érdemes elolvasni, ebből a szempontból mindegy, hogy hány ezer olyan kötet van benne, amelyeket senki nem ajánlana a barátainak.

Sz. N.: Mi a célja a moly.hu-nak a közösségen kívül?

N. B.: Közösségi oldal vagyunk, a közösség az elsődleges célunk. És hogy azon
túl? Az olvasók alkotják korunk legjelentősebb szubkultúráját, és a számuk évről évre csökken. Ez pedig azt jelenti, hogy a Gutenberg-galaxis jövője a mi generációnkon múlik, és ez elég nemes kihívás ahhoz, hogy mindenféle eszközt kipróbáljunk. Ilyen apróság például, hogy a címlapon mindig egy grafikus rajza látható, ezzel valójában a hazai könyvillusztrátoroknak szeretnénk bemutatkozási lehetőséget adni, még ha nem is reklámoztuk eddig széleskörűen. De remélem, majd több hasonló kezdeményezés is lesz, amelyek az olvasás perifériáján találhatók.

Sz. N.: Milyen fejlesztéseket tervezel a közeljövőben?

N. B.: Most nem igazán tudom. Rengeteg javítanivaló és optimalizálandó rész van a Molyon, és egy jó rendszer általában mindig megsúgja a következő lépést.

Sz. N.: És hosszú távon?

N. B.: Egyre személyesebbé akarom tenni a Molyt, miközben némi mesterséges intelligenciával is felvérteződik. Ha valaki éppen új olvasmányt keres, akkor a rendszer a korábbi aktivitás alapján tudja azt mondani, hogy a te édes-bús hangulatodhoz most éppen ez lenne a legjobb, és örülni fogsz, ha ezt választod. És egy kattintással később már lehetne is látni, hogy ki adja kölcsön vagy hogy mikor hozza ki a futár.

Sz. N.: A moly.hu kilép a virtuális világból? Létezik offline molyos közösség?

N. B.: Rendkívül nyitott és barátkozós a Moly közössége, ezért rendszeresen vannak kisebb összejövetelek. Ezeket talán érdemes is lenne majd író-olvasó-találkozószerűen is továbbfejleszteni, de a mostani találkozások önszerveződő jellegében hatalmas erő van. Április közepén gyakorlatilag egy rendes molyos osztálykirándulás lesz Szegedre a Toulouse-Lautrec kiállításra, amely persze valószínűleg egy kellemes piknikezésbe fog torkollni. Nemrég lett a Molyon olyan felület, amely segít az ilyen események szervezésében, és számítok is arra, hogy az on-line ismeretségek nagy arányban fordulnak át valós barátságokba.

Sz. N.: Van-e valami, ami különös büszkeséggel tölt el az oldallal kapcsolatban?

N. B.: Például, hogy felnőttem a feladathoz. Remek tagjaink vannak, nagyszerű önkéntes szerkesztők gondozzák az adatbázist, és büszke vagyok arra, hogy ők itt vannak és csinálják. Valójában összehoztak egy könyves Wikipédiát, persze jóval kevesebb adattal, de elsősorban nem is ez a cél, hanem hogy, élhető hely legyen a Moly. És megcsinálták. Én pedig örülök, hogy hagytam őket...

Sz. N.: Mit tartasz a legjobb dolognak, amit a moly.hu hozott az életedbe?

N. B.: A Moly tényleg jó projekt, ezért rengeteg értékes embert vonz közel magához. A legjobb dolog, hogy közülük többeket a barátomnak tekinthetek.

Sz. N.: Magadat könyvmolynak tartod?

N. B.: Ha a kabátzsebek méretét nézzük, akkor igen, egyébként meg nagyon kevés időm van olvasni, hogy könyvmolynak hívjanak. Illetve naponta olyan százas nagyságrendben nézek át szakmai cikkeket, így az elfogyasztott betűmennyiség megvan, csak ezek gyorsan értéküket vesztik. És a tudásomhoz adnak valamit persze, de hozzám már nem. A Moly azért indult, hogy ne legyen gond a következő olvasmányom kiválasztása, most igazából idő kellene, hogy a több száz kötet sorra is kerülhessen.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Windo 2010-04-16 14:14:19
Nézzetek be ide is:

Windo - közösségi oldal

www.windo.hu
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei