2010. április 8.Dallos Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A héten ünnepli születésnapját Ákos és Coppola

A héten olyan művészek ünneplik születésnapjukat, akik nélkül a film-, irodalom- és zenetörténet sokkal szegényebb lenne. Francis Ford Coppola nélkül sohasem ismerhettük volna meg a Corleone család mindennapjait és gyermekkorunk is színtelenebb lett volna Lassie kalandjai nélkül. Éppen ezért emlékezzünk meg róluk mi is!

Ákos

Az 1968. április 6-án született Kovács Ákosnak köszönhetjük a magyar zenei élet egyik meghatározó együttesét, a Bonanza Banzait. Az egész egyszerűen Ákos néven alkotó művész igen sokoldalú tehetség: az általa énekelt daloknak nemcsak a szövegét, de gyakran a zenéjét is ő szerzi, mindemellett verseket ír, videoklipeket rendez, sőt olykor még színházban is játszik. Eddig 24 magyar nyelvű és hat angol albumot készített. A magyar kiadványok többsége aranylemez lett, de több platina is van köztük. Magyarországon összes kiadványának együttes eladásai elérik az egymillió példányt. (forrás: wikipedia.hu)
Az énekes idei Szinbád turnéjának első állomása Szegeden lesz május 22-én.

*


Francis Ford Coppola

Az amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és producer 1939. április 7-én született a Detroit állambeli Michiganben. Az idén igen szép kerek évfordulót ünneplő rendező nevét A Keresztapa című film megalkotása teszi felejthetetlenné. A maffia család életét bemutató trilógia második részéért Coppola megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. A rendező lánya, Sofia Coppola apja nyomdokain járva szintén filmrendező lett.

*


Cynthia Nixon

Cynthia Ellen Nixon 1966. április 9-én látta meg a napvilágot New Yorkban. Habár már több filmben is szerepelt, arcát és nevét az egyik new york-i szingli megformálása tette világszerte ismertté és kedveltté. A Kos csillagjegyű színésznő öt évig élt házasságban főiskolai szerelmével, akitől két gyermeke született.

*


Eric Knight

Az irodalomtörténet egyik leghíresebb kutyájának, Lassie-nek kitalálója 1897. április 10-én született a yorkshire-i Menstonban és 1943. január 15-én hunyt el. A mind a két világháborút megjáró Knight leghíresebb regénye kétségkívül a Lassie hazatér, melyet saját élményei ihlettek. Az angol író repülőbalesetben veszítette életét.

*


Hernádi Judit

A hazai film- és színházélet egyik legeredetibb, legegyedibb tagja, Hernádi Judit 1956. április 11-én született Budapesten. A Jászai Mari-díjas művésznőt számos filmben és színdarabban láthattuk már, de olykor csak a hangját halljuk, hiszen szinkronszínésznőként is igen sokat foglalkoztatják. Mozgalmas életébe Verebes István Maya című könyvének köszönhetően bárki betekinthet.

A héten ünnepel még Gubás Gabi, Miki Manojlovic, Robin Wright, Bródy János, Russell Crowe és Thomas Harris is.

Isten éltesse mindannyiukat!

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei