2010. június 19.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Meghalt José Saramago Nobel-díjas író

Június 18-án, pénteken, 87 éves korában elhunyt az 1998-ban irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett író, José Saramago, aki A kolostor című művével vált nemzetközileg elismertté. 1993-ban hagyta el Portugáliát, s egészen haláláig a Kanári szigeteken élt. Vakság című művéből 2008-ban forgattak filmet Julianne Moore főszereplésével.

José Saramago egy kis portugál faluban, Azinhagában született 1922. november 16-án. Irodalmi érdeklődése már az iskolában elkezdődött. Bár géplakatosnak készült, kiváló irodalmi oktatásban részesült, s később éppen ezért újságoknál és lapkiadóknál vállalt irodai munkát, majd lektorként dolgozott. Ekkoriban kezdett maga is az írással foglalkozni.

1969-ben tagja lett a portugál kommunista pártnak, s nem sokkal később a Diário de Notíciás című napilap lapigazgatója lett, de innen hat év múlva elbocsátották. Ezután már kizárólag fordítással és írással kereste a kenyerét. Először 1944-ben nősült. Ebből a házasságból egy lánya született. Majd másodjára 1988-ban egy újságírónőt vett feleségül.

1977-ben írt, Festészeti és szépírási kézikönyv című regénye, melyben megmutatja, hogyan válik valakiből igazi művész, csak később vált igazán ismertté. 1980-ban megjelenő regényéért, (Fölemelkedve a földről) megkapta Lisszabon Város Díját. Ezzel a kötettel vette kezdetét történelmi regényciklusa, melyben saját korának szemszögéből tekintett vissza a portugál történelem nagy eseményire. Ennek egyik leghíresebb darabja az 1989-ben jelent meg Lisszabon ostromának históriája című műve.

Műveiben a portugál történelem bemutatásán túl kiemelt szerepet kap az utópia és a fantasztikum. Utolsó regényeiben sorra foglalkozott az emberiség jövőjét érintő kérdésekkel, például a klónozással, vagy világméretű járványokkal. 1995-ös, Vakság című könyvéből Fernando Meirelles készített 2008-ban filmet, amelyben Julianne Moore, Danny Glover és Gael García Bernal játszották a főbb szerepeket. Az író csak hosszas unszolásra egyezett bele, hogy művét mozgóképre vigyék.

A parlament tiltakozása miatt 1993-ban nem kaphatta meg az Európai Irodalmi Díjat. Ekkor úgy döntött, hogy a Kanári-szigeteken lévő Lanzarotén telepedik le, ahol aztán egészen 2010. június 18-án bekövetkezett haláláig élt. A leukémiában szenvedő író péntek délben, rövid rosszullét után hunyt el családja körében.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei