2010. június 29.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Antoine de Saint-Exupéry 110 éve született

Antoine de Saint Exupéry, francia pilóta, író, aki A kis herceg című regényével az ifjúsági irodalom egy örök klasszikusát teremtette meg, míg más alkotásai inkább az érettebb gondolkodású, a bölcsességet értő és élvező felnőtteket célozzák meg. A nagy francia író száztíz évvel ezelőtt született.

Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry 1900. június 29-én született Lyonban, egy vidéki nemesi család harmadik gyermekeként. Az édesapját még gyermekként elvesztette, de egy nagy, nyüzsgő családban nőtt fel a Saint-Maurice-de Réemns-i kastélyban, tanulmányait a hagyományoknak megfelelően szigorú, katolikus iskolákban kezdte meg, majd építészetet tanult.

1921-ben behívták katonának, ami megváltoztatta az életét, megszerezte a pilótaengedélyt és a légierőnél szolgált, a repülés egy életre szóló szenvedéllyé vált. Magánéleti okokból lépett ki a hadseregből, és elhatározta, hogy író lesz, közben más foglalkozásokkal kísérletezett, volt hivatalnok, autóügynök, de egyikben sem volt sikeres és magánélete sem volt felhőtlen, eljegyzése is felbomlott.

1926-ban jelent meg A pilóta című első novellája, melynek témája mi más lehetett volna, mint a repülés, ezzel egy időben hivatásos pilóta lett, leveleket szállított Észak-Afrikába, ahol különös vonzalmat érzett a Szahara, a sivatag iránt. 1929-ben megjelent első regénye, A déli futárgép, amelyben már minden Exupéryre jellemző vonás megjelent, a repülés úttörőiről szól, és tanító-bölcselkedő szándék is van benne.

Szenvedélye és foglalkozása 1931-ben Dél-Amerikában szólította, az argentin légiposta szolgálatnál lett pilóta, a kontinensen töltött évek alatt megírta az Éjszakai repülés című regényét, melynek alapja az volt, hogy gépével átszelte az Andokot. Megismerkedett Consuelo Gomez Castilloval, egy salvadori festőnővel, akit feleségül vett a családok rosszallása és értetlenkedése ellenére. A házasság a nagy szerelem volt az író számára, bár nem volt felhőtlen, ezt Consuelo örökítette meg a Rózsa emlékiratai című memoárjában.

Eközben Exupéry a francia hadseregnél lett tesztpilóta, és saját gépet is vett magának, de több baleset érte, először Líbiában, majd Guatemalában zuhant le súlyos sérüléseket szenvedve. 1939-ben jelent meg a felnőttek körében legismertebb regénye, mellyel elnyert a Francia Akadémia nagydíját, Az ember földjén. Ez a legszemélyesebb alkotása, megérteti benne, hogy mi olyan varázslatos a repülésben, bármilyen veszélyes is, és mi az ember dolga a világban.

A közben kitört második világháborúban harcolt a francia hadseregben, majd egy újabb repülőszerencsétlenség után az Egyesült Államokba menekült. Ennek ellenére még a háború vége előtt újra csatlakozott a szabad francia sereghez, és 1943-ban megjelent leghíresebb regénye, A kis herceg. A rózsa, a róka, az pilóta és az idegen bolygóról jött herceg olvasható meseként, de ott bujkál mögötte a mély filozófia is, és a tanulságait minden iskolás ismeri, "Jól csak a szívével lát az ember" és "Örökre felelős leszel azért, mert megszelidítettél". Exupéry 1944 után már nem repülhetett volna a korára való tekintettel, de ebbe nem törődött bele, barátai és ismerősei is közben jártak érte, így még nyolcszor a levegőbe emelkedhetett. A nyolcadik útról sosem tért vissza, 1944. július 31-én szállt fel Korzikáról, és gépét valószínűleg a németek lőtték le, de halálát több legenda övezi.

1998-ban egy halász megtalálta a nevével ellátott karkötőt, majd 2004-ben bebizonyították, hogy a Marseilles mellett talált roncs valóban az ő repülőgépe volt. Később több évi kutatómunkával az is kiderült, hogy egy Horst Rippert nevű német harci pilóta lőtte le.

Antoine de Saint Exupéry remek pilóta volt és nagyszerű író, a kettő nemhogy hátráltatta volna egymást, inkább örök témát adott: a repülés élménye, veszélyei, a magányban felbukkanó gondolatai, elmélkedései nem csak annak szórakoztatóak, akit vonz a repülés, hanem bárkinek, aki egyszerűen szeret olvasni.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei