2010. október 1.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Walter Matthau ma lenne kilencven éves

Walter Mathtau Golden Globe- és Oscar-díjas színész, igazi nevettető, 1920. október 1-én látta meg a napvilágot New Yorkban, ma lenne 90 éves. Matthau számára Neil Simon Furcsa pár című komédiája hozta meg a világsikert, amelyben Jack Lemmon oldalán szerepelt.

Walter Matthau karrierje a hatvanas években kezdett formálódni, bár a színészkedést már az ötvenes években elkezdte. Mégis, az 1966-os Sógorom a zugügyvéd című vígjáték hozta meg számára a sikert, méghozzá egy Oscar-szobrocska formájában. De nem csak emiatt jelentett ez a film fontos állomást a színész életében: ekkor játszott először együtt Jack Lemonnal, akivel ezután életre szóló barátságot kötött. Ennek a barátságnak köszönhetjük az olyan filmremekeket, mint a Furcsa Pár (1968), a JFK - A nyitott dosszié (1991), vagy éppen a Szomszéd nője mindig zöldebb (1993).

Ötvennél is több filmben játszott élete során, számos díjat is nyert, 1967-ben a Sógorom a zugügyvéd című filmért megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, 1976-ban a Napsugár fiúk meghozta neki a legjobb férfi főszereplő (musical/vígjáték) Golden Globe-díját, és BAFTA-díjat is kapott.

A kilencvenes évek igazi sikerszériát jelentettek számára, sorra gyárotta a vígjátékokat, szinte minden, amibe belefogott, igazi sikerré vált a vásznon. Ekkorra datálható egyebek mellett a Dennis, a komisz (1993), A szomszéd nője mindig zöldebb (1993), az I.Q. - A szerelem relatív (1994), a Tengerre, tata! (1997), és a Furcsa pár második része (1998).

2000-ben, halála évében még elvállalt egy szerepet a Női vonalak című filmben Lisa Kudrow, Meg Ryan, és Diane Keaton oldalán, azonban 2000. július 1-én elragadta a halál. Walter Matthau 79 évet élt.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei