2010. október 9.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

John Lennon ma lenne 70 éves - A Beatles alapköve ma ünnepelne

A Beatles egykori gitárosa, az utánozhatatlan zeneszerző John Lennon ma ünnepelné hetvenedik születésnapját. Az elvitathatatlan hatású zenész negyven éves korában, 1980. december 8-án gyilkosság áldozata lett, egy őrült rajongó négy lövéssel végzett vele a Dakota-ház előtt.

John Lennon rendkívül sokoldalú ember volt: szövegíró, dalszerző, muzsikus, festő, illetve lelkes békeaktivista. Az örökké lázadó személyiség olyan hatást gyakorolt a zenére a Beatles-szel együtt, amely meghatározónak bizonyult.

John Lennon 1940. október 9-én született Liverpoolban, egy olyan politikai közegbe, amely minden szempontból kiélezett volt, a második világháború árnyékában. Családja hamar széthullott, apja elhagyta őt és édesanyját, aki ekkor úgy döntött, inkább nővérére bízza fiát. Lennont tehát nagynénje és az ő férje nevelték fel.

Az 1950-es évek végén alakult meg a későbbi Beatles, és a négy ifjú zenész - John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr - szinte azonnal diadalmenetbe kezdett. Hihetetlen népszerűségük töretlennek bizonyult, megdöntöttek minden létező eladási rekordot.

A Beatles feloszlása után Lennon szólókarrierbe kezdett, amely hasonlóan sikeresen indult, mint a Beatles-es időszak, azonban magánéleti problémái miatt öt évvel később visszavonult, hogy a családjára koncentrálhasson. Karrierje ismét éppen felívelőben volt, amikor 1980. decemberében Mark David Chapman végzett vele. Az őrült rajongó igen színpadias módját választotta a gyilkosságnak: először aláíratta a lemezét John Lennonnal, majd megvárta, amíg a zenész hazaér a stúdióból, és lelőtte. Tette után a helyszínen maradt, és Salinger Zabhegyezőjét olvasgatta, amelyet "a vallomásának" nevezett. John Lennon mindössze negyven éves volt, amikor életét kioltották.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei