2010. november 8.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

November 8-án együtt ünnepelhetne Drakula szülőatyja és a sztárséf

Az elmúlt évszázadokban november 8-a különlegesnek bizonyul. Ezen a napon született ugyanis több nagy író, és zenész, de ekkor ünnepel egyebek mellett Gordon Ramsay sztárséf is, valamint Alain Delon, a francia színészóriás. De magyar vonatkozásban is jelentős a dátum, ekkor született például Nemere István írónk.

November 8-án együtt ünnepelhetne több jeles személyiség, ha ugyanabban az évszázadban születtek volna. Egy matematikus-csillagász, három író, egy színész, egy zenész és egy szakács is ezen a napon látta meg a napvilágot.

Legkorábban Edmond Halley, angol matematikus és csillagász, aki 1656. november 8-án született, vagyis pontosan 354 évvel ezelőtt. Halley a bolygók pályáját kutatta, csillagkatalógust készített, és egy üstököst is elneveztek róla, amely bizonyos időközönként periodikusan mindig visszatér a Föld közelébe, így számunkra is láthatóvá válik. Legközelebb 2061-ben lehet majd látni a Halley-üstököst.

Másodikként Bram Stoker ír származású író látta meg a napvilágot november 8-án, az év az 1847-es. 163 évvel ezelőtt született tehát meg a Drakula szerzője, aki 1890-ban ismerkedett meg Vlad Tepes havasalföldi uralkodó legendájával, majd hat évnyi kutatómunka után, 1897-ban adta közre hihetetlen népszerűséget szerző alkotását.

Megérte a tíz évnyi kitartó munka Margaret Mitchell írónőnek, aki szintén november 8-án született, 1900-ban. A méltán híres Elfújta a szél című regényén dolgozott ennyit a pontosan 110 évvel ezelőtt született írónő, és az azonnali világhírt hozott számára. A regényből film is készült, amelyben olyan színészóriások mutatták meg tehetségüket, mint Vivien Leigh, Clark Gable, Leslie Howard és Olivia de Havilland.

1935. november 8-án látta meg a napvilágot a női szívek elrablója, a francia Alain Delon, aki az 1960-as években lett a közönség kedvence, és népszerűsége azóta is töretlen. Neve olyan filmekhez kapcsolódik, mint a Ragyogó napfény (1960), A szamuráj (1967), vagy a Két apának mennyi a fele? (1998). Alain Delon 2010. november 8-án 75 gyertyát fújhat el a tortáján.

66. születésnapját ünnepli november 8-án Nemere István sci-fi író, műfordító. Az 1944-es születésű író első regénye 1974-ben jelent meg, és azóta szüntelen publikál, első sorban paranormális és történelmi témájú műveivel lopta be magát az olvasók szívébe.

Szinte hihetetlen, hogy már 61. életévét tölti be november 8-án Deák Bill Gyula, a magyar blues-király. Az 1983 óta szólóénekesként tevékenykedő muzsikus korábban a Hobo Blues Band-et erősítette, de 1984-ben megjelent Rossz vér című első önálló albuma végleg meghozta számára az elismerést. Azóta számos lemezzel örvendeztette meg a blues iránt rajongókat, munkásságát több életmű-díjjal is elismerték.

Korunk igazi sztárja Gordon Ramsay skót származású séf, aki 1966. november 8-án látta meg a napvilágot. A 44 esztendős szakács nehéz családi körülmények közül indult, mára azonban számos étterem és Michelin-csillag tulajdonosa, illetve több saját műsorral is bemutatkozott a televízióban. Ramsay - fantasztikus ételei mellett - pokróc stílusával hívta fel magára a figyelmet, kegyetlen őszinteségével sokakat sértett már vérig, munkája, és az, ahogy a brit konyhát észrevétlen népszerűsíti, mégis elismerésre méltó.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei