2010. november 29.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt Leslie Nielsen, a Csupasz pisztoly filmek sztárja

Elhunyt Leslie Nielsen, a színészt közel kétszázötven filmből és sorozatból ismerhette a közönség, de elsőre a paródiái és komikus szerepei ugranak be, mint az Airplane, vagy ahogy az egész világ ismerte, Frank Drebin a Csupasz pisztoly filmekből. A nyolcvannégy éves színész halálát tüdőgyulladás okozta.

Leslie William Nielsen 1926. november 11-én született Kanadában walesi és dán származású szülőktől, innen a jellegzetes skandináv vezetéknév. A színészet előtt több mindennel megpróbálkozott, a második világháborúban a kanadai légierőnél szolgált, majd a leszerelés után lemezlovas volt és rádiózást tanult.

Csak később New Yorkban került kapcsolatba a színészettel, bár a ő úgy emlékezett vissza, hogy az első alakításai akkor voltak, amikor hazudott szokatlanul szigorú édesapjának, hogy elkerülje a büntetést. Leslie Nielsen 1948-ban kapta első szerepét egy tévésorozatban, és az ötvenes éveket végigjátszotta a televízióban, amihez aztán később is vissza-visszatért. Bár a sorozatokból már sokan ismerték, és már 1956-ban főszerepet játszhatott a Tiltott bolygó című sci-fiben, az igazi áttörést az Airplane című film hozta meg, és egyben Nielsen megtalálta azt a műfajt, amiben kiemelkedőt alkothat: a paródiát.

Ezután a Nagyon különleges ügyosztály című sorozathoz megszületett Frank Drebin karaktere, és hat évvel ezután a lökött hadnagy már a filmvásznon is megjelent. Leslie Nielsen főszereplésével a Csupasz pisztoly trilógiát a közönség és a kritika is szerette, sikerült eltalálniuk a paródiának az eredetiségnek azt a keverékét, mely tökéletesnek bizonyult, a színész által alakított kétbalkezes rendőr a nyolcvanas évek legviccesebb figurája lett. A következő két évtizedben számos filmben alakított főszerepet, vele készült paródia az Ördögűzőkből és a 2001 - Űrodüsszeiából is, de az már nem aratott sikert.

Magánéletében négyszer nősült, és két gyermeke született második feleségétől. Leslie Nielsen február 11-én ünnepelte a 84. születésnapját, bevallása szerint egész jó egészségnek örvendett, csak a hallása romlott sokat a korával, így lett a Nemzetközi Jobb Hallásért Egyesület elnöke. Két héttel ezelőtt került Floridában kórházba tüdőgyulladással, az állapota a hétvégén fordult rosszabbra és vasárnap családja körében elhunyt. A nagy komikus egyet nem tudott, a halálból viccet csinálni.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei