2011. április 9.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Április 9-én ünnepel több híresség

Április 9-e jelentős dátum sok híresség életében, ugyanis ezen a napon ünnepelte és ünnepli születésnapját több magyar és külföldi színész, képzőművész, és költő is. Az alábbiakban időrendben vesszük sorra a születésnaposokat, akikről néhány mondatban emlékezünk meg a jeles nap alkalmából.

1821. április 9-én, vagyis pontosan 190 évvel ezelőtt megszületett Charles Baudelaire francia szimbolista költő, aki A romlás virágai című verseskötetével lett világhírű, amely 1857-ben látott napvilágot.

1855. április 9-én született meg Reviczky Gyula magyar költő és író, aki a modern magyar irodalom előfutáraként a szimbolizmussal próbálkozott munkáiban. Érdekesség, hogy ő fordította először magyarra Baudelaire-t, akivel egy napon született. Szerelmi viszonyba bonyolódott Jászai Mari színésznővel, azonban a tüdőbaj igen fiatalon, 1889-ben végzett vele.

Vén Emil Munkácsy-díjas festőművész 1902. április 9-én látta meg a napvilágot Fiumében. Édesanyja olasz, apja pedig magyar volt, ő Budapesten végezte el a Képzőművészeti Főiskolát, Rudnay Gyula tanítványaként. Vén Emil 1984-ben hunyt el.

1908. április 9-én született meg Pécsett Victor Vasarely, eredeti nevén Vásárhelyi Győző festőművész, akit az op-art szülőatyjaként tartunk számon. Az op-art, vagy másképpen optikai művészet, mely a konstruktivizmusban gyökerezik, és mely a matematika és a geometria szabályain alapul.

Idén ünnepli 78. születésnapját Jean-Paul Belmondo színész, aki 1933. április 9-én született Franciaországban. Karrierje az ötvenes években indult, később olyan filmekkel lett világhírű, mint a Kifulladásig (1960), a Cartouche (1962), a Félelem a város felett (1975), a Szabadlábon Velencében (1980), de még soká lehetne folytatni a sort.

57. életévét tölti be idén április 9-én Dennis Quaid amerikai színész. Quaid a pályája a nyolcvanas években indult el, azóta számos különféle műfajban bizonyított már, játszott a Sárkányszív, a Traffic, a Holnapután és a Távol a mennyországtól című filmekben.

Gáspár Sándor Jászai Mari- és Kossuth-díjas színész, aki a köztudatba az Üvegtigris című filmmel robbant be, 1956. április 9-én született, idén tehát ötvenötödik születésnapját ünnepli. A főiskola elvégzése után a Vígszínház és a Katona József Színház társulatának tagja lett, 1987 óta pedig szabadúszó színész.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei