2011. május 11.Szandtner Veronika
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt Hubay Miklós író

Elhunyt Hubay Miklós Kossuth-díjas drámaíró, műfordító, esszéista. Olyan darabok fűződnek nevéhez, mint például a Hősök nélkül, a Tüzet viszek, a Búcsú a csodáktól. A Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztjével kitüntetett, József Attila-, és Prima-díjas művész, Hubay Miklós kilencvennégy éves volt.

Már első darabja bekerült a Magyar Nemzeti Színház repertoárjába. 1946-tól a genfi Magyar Tájékoztató Könyvtár kinevezett igazgatója lett, segítségével sok magyar író és képzőművész kapott genfi ösztöndíjat.
Hazatérése után a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanított, illetve a Nemzeti Színház dramaturgjaként dolgozott. Elbocsátása után évekig filmgyári forgatókönyveket írt és fordított.

Nevéhez fűződik az első magyar musical, Az egy szerelem három éjszakája, amelyet szerzőtársaival, Vas Istvánnal és Ránki Györggyel közösen jegyzett. 1974-1988 között Firenzében tanított, ahol a magyar irodalmat népszerűsítette az egyetemen. 1981-től öt éven át a Magyar Írószövetség elnöke.
Ő kezdeményezte a Magyar Dráma Napjának megünneplését. 1987-1996 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára.

Háromszor tüntették ki József Attila-díjjal. 1994-ben Kossuth-díjat kapott, 1997-ben megkapta Róma Város Díját, 2003-ban pedig a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztjének csillag kitüntetését. 2005-ben Prima-díjjal jutalmazták munkásságát.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei