2011. május 30.Szandtner Veronika
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt Cs. Gyimesi Éva irodalomtörténész

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Cs. Gyimesi Éva, nyelvész, irodalomtörténész professzor, Pulitzer-díjas publicista, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Irodalomtudományi Tanszékének volt tanszékvezetője. Cs. Gyimesi Éva mindössze 66 éves volt.

1968-ban szerzett diplomát szülővárosában, Kolozsváron, magyar nyelv- és irodalomtudomány szakon. Ezt követően a Babeş-Bolyai Egyetem magyar tanszékén tanított mint a filológiai tudományok doktora, 1990-től egyetemi tanár, majd az egyetem professor emeritusa. Fő kutatási területe az irodalomtörténet és a kanonizáció, illetve a nyelvművelés kérdésköre volt.

Nyelvművelő és stílusvizsgáló tanulmányait, jegyzeteit a NyIrK, Korunk, A Hét, Utunk, Dolgozó Nő és a napilapok közölték.

Első megjelent kötete, a Mindennapi nyelvünk is a nyelvműveléssel foglalkozott. Az 1978-ban megjelent Találkozás az egyszerivel című kötete azonban már a kortárs líra fejlődését elemezte. A romániai magyar költők 1980-ban megjelent Múlt, jövő mezsgyéjén című antológiáját előszóval és jegyzetekkel látta el.

A közelmúltban számos közéleti jelenség kapcsán is megszólalt. Nagy port kavartak például a Wass Albert-kultuszról írt irodalomtörténeti fejtegetései és publicisztikái, amelyekben elmarasztaló hangon szól az író eltúlzott kultuszáról, politikai-közéleti szerepvállalásáról.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei