2011. június 8.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Meghalt Jorge Semprún spanyol író

Tegnap este párizsi otthonában elhunyt Jorge Semprún spanyol író, aki korábban a politikában is szerepet vállalt, a nyolcvanas évek végén Spanyolországban kulturális miniszterként tevékenykedett. A nagy utazás szerzőjét nyolcvanhét éves korában érte a halál - adta hírül az MTI.

Jorge Semprún 1923-ban látta meg a napvilágot, polgári értelmiségi családban. A spanyol polgárháború után Franciaországba menekült, majd 1943-44-ben bekapcsolódott a francia ellenállási mozgalomba, azonban elfogták, és a buchenwaldi koncentrációs táborban tartották fogva. Az itt átélt borzalmak ihlették világhírű regényét, A nagy utazást (1963). A Franco-rendszer bukásáig ezután Franciaországban élt, majd visszatért hazájába.

1945-64 között tagja volt a spanyol kommunista pártnak, de hamarosan konfliktusba került a mozgalommal, így végül kizárták. Regényeinek másik fő témája, a kommunizmus innen eredeztethető, az ebben a témában született könyvek közt a legíresebb A háborúnak vége című forgatókönyv, amelyből Alain Resnais rendező készített filmet.

Jorge Semprún legjelentősebb munkái a már említett köteteken túl Az ájulás (L’Évanouissement, 1967), a Ramon Mercader második halála (La Deuxiéme mort de Ramon Mercader, 1968), A fehér hegy (La montagne blanche, 1986), illetve a Húsz év, egy nap (Veinte aňos y un día, 2006). Jorge Semprún nyolcvanhét éves volt.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei