2011. november 2.Szandtner Veronika
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Monica Vitti olasz filmszínésznő nyolcvanéves

November 3-án lesz nyolcvanéves Monica Vitti, a hatvanas évek olasz filmjeinek sztárja. Emlékezetesek az általa megformált kissé szorongó nőalakok Antonioni filmjeiben. A Kaland című film az 1960-as Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri különdíját is elnyerte.

A színésznő Maria Luisa Ceciarelli néven született Rómában, művésznevét 1954-ben vette fel. Konzervatív családja ellenezte színészi karrierjét, ő azonban mégis felvételizett a római színészakadémiára. Az akadémián átlagon felüli tehetségnek bizonyult, a harminc növendék közül ő nyerte el az osztályelsőnek járó bíbordiplomát. Színészi pályáját Milánóban kezdte, majd Rómában folytatta.

Huszonöt évesen, egy színházi előadáson figyelt fel játékára és sajátos, drámai és vígjátéki szerepekre egyaránt képes alkatára Michelangelo Antonioni filmrendező. Monica Vitti ezután egy időre hátat fordított a színpadnak, s számos filmben dolgozott együtt Antonionival. A Kaland, Az éjszaka, a Napfogyatkozás és a Vörös Sivatag című filmekben jellemzően szorongó, helyüket kereső, titokzatos, kissé neurotikus nőalakokat formált meg. A filmrendező és Monica Vitti között a munkakapcsolaton túl hosszú szerelmi viszony alakult ki.

Az Antonionival való szakítás után filmszínészi karrierje is más irányt vett: játszott humoros, szatirikus vígjátékokban és kalandfilmekben is, mint a Modesty Blaise, Az erényöv és az Éjfélkor indul útjára a gyönyör. 1974-ben emlékezetes alakítást nyújtott Luís Bunuel A szabadság fantomja című művében. Pályafutása alatt mintegy félszáz filmet forgatott. Színészi teljesítménye elismeréseként az 1984-es Berlini Filmfesztiválon megkapta a legjobb színésznőnek járó Ezüst Medve díjat.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei