2011. december 2.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt Zdenek Miler, a Kisvakond kitalálója

November 30-án, kilencvenéves korában elhunyt Zdenek Miler cseh rajzfilmkészítő és rendező, a világhírnévre szert tett rajzfilmfigura, a Kisvakond megalkotója. Miler könyvillusztrátorként is ismert volt, sajátos rajzai több mint negyven gyerekkönyvben találhatók meg. Az általa illusztrált művekből együttesen több mint ötmillió példányt adtak el.

Zdenek Miler szinte egész életét a Kisvakond történeteinek szentelte - hetven rajzfilmjéből mintegy hatvannak hőse a kedves figura. Az elsőt akkor készítette, amikor azt a feladatot kapta, hogy mutassa meg a gyerekeknek, hogyan készül a ruha. Miler megpróbált kitalálni egy olyan karaktert, amelyet még nem "lőttek le" a Disney animátorai. A mezőn sétálva épp ezen törte a fejét, amikor egy vakondtúrásba botlott. Így született meg a Kisvakond nadrágja című rajzfilm, amely 1957-ben elnyerte a velencei Ezüst Oroszlán-díjat.

A Kisvakond-sorozat utolsó része 2002-ben készült el, és 2004 óta új könyvet sem adtak ki róla. Václav Klaus cseh köztársasági elnök 2006-ban magas állami kitüntetésben részesítette Zdenek Milert.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
kakambuki 2011-12-04 22:07:51
Tündéri mesefigura volt és az még ma is! 28 éves fiam a mai napig kulcstartóján hordja a kisvakond remek be készült festett fafiguráját, amit az anyja hozott neki Prágából annak idején egy butikból. A húgával együtt kiskorukban lelkesen olvasták a meséket amelyek a "kisvacond"-ról szóltak. Így hívták ugyanis a tündéri kis bundást eleinte. Sok ilyen mese kéne és megszűnne talán az emberek brutalitása az állatokkal szemben.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei