2011. december 31.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt Garas Dezső, a Nemzet Színésze

Hetvenhét éves korában, hosszan tartó betegség után, december 30-án elhunyt Garas Dezső Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze. A művészt a Nemzeti Színház saját halottjának tekinti, búcsúztatásáról később intézkednek.

Garas Dezső 1934-ben született, Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1957-ben végzett, majd a Nemzeti Színház szerződtette. Hosszú pályafutása alatt tagja volt a Madách Színház, a 25. Színház, a Népszínház, a szolnoki Szigligeti Színház, a budapesti Katona József Színház és a Vígszínház társulatának is, tíz évig pedig szabadfoglalkozásúként dolgozott. Végül 2004-ben visszakerült Nemzeti Színházhoz, ahol haláláig foglalkoztatták. Utolsó alakításai közt szerepelt az Úri muri Levkovitsa és a Jó estét nyár, jó estét szerelem házmestere.

Színházi fellépései mellett közel száz filmben játszott, neki köszönhetjük többek között a Két félidő a pokolban, a Herkulesfürdői emlék, a Ripacsok és az Abigél egy-egy emlékezetes karakterét. Moziban utoljára a 2006-os Noé bárkája című alkotásban láthatta a közönség, tévében az Életképek című sorozatban és a Világjobbítókban tűnt fel az utóbbi években.

Élete során számos elismeréssel jutalmazták, Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész volt, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjének kitüntetettje. A Nemzet Színésze címet 2000-ben kapta meg.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei