2012. január 2.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Százöt éves korában elhunyt Eva Zeisel keramikus, formatervező

A december 30-án elhunyt Eva Zeiselt az Egyesült Államok egyik legnevesebb iparművészeként tartották számon. A magyar származású alkotó kalandos élete során számos országban megfordult, a Szovjetunióban több mint egy évre börtönbe vetették.

Eva Zeisel 1906. november 13-án született Budapesten, Striker Éva Amália néven. A Képzőművészeti Főiskolán többek között Vaszary János tanítványa volt, majd az akadémiát otthagyva - első nőként - kitanulta a keramikusmesterséget. Ezután Németországba ment, ahol két évig tevékenykedett, 1932-ben pedig a Szovjetunióba utazott, és az ország kerámiaiparának művészeti igazgatója lett.

Négy évvel később letartóztatták egy Sztálin elleni konspirációban való részvétel vádjával. Az állítólagos összeesküvőket - köztük Zeisel feljelentőjét - mind kivégezték, a művészt azonban tizenhat hónapnyi magánzárka után elengedték, és kiutasították az országból. A különleges bánásmódot Londonban élő nagybátyjának, Polányi Mihály neves fizikusnak köszönhette, aki mozgósította érdekében a nemzetközi tudóstársadalmat. Börtönélményeit gyermekkori barátja, Arthur Koestler feldolgozta Sötétség délben című regényében.

Eva Zeisel a Szovjetunióból Ausztriába, majd - Bécsben megismert férjével együtt - Londonba utazott, 1938-ban pedig az Egyesült Államokba emigrált, ahol az ottani piacra késve érkezett art deco szellemében kezdett dolgozni. Az ötvenes évektől megerősödött munkáinak humoros és organikus jellege, dolgozott rézzel, fával, üveggel, műanyaggal, krómacéllal. A magát "hasznos dolgok alkotója"- ként meghatározó művész a tömegtermelésre jellemző "arctalanság" helyett a személyes formavilág kialakítására törekedett. Egyik legnépszerűbb munkája a Hallcraft - Tomorrow's Classic étkészlet.

1983-ban tért vissza először Magyarországra, ahol a Zsolnay-gyárban és a Gránit Kőedénygyárban vázát és kancsót tervezett. 1986-ban a Magyar Köztársaság csillagrendjével, 2004-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
László 2012-01-03 14:36:01
Meghatottság és büszkeség érzése amit most átélek ennek a nagyszerű asszonynak,művésznek személyes visszaemlékezéseit hallva.Drága Éva néni
drága művésznő Nyugodjon Békében!Az ön munkái halhatatlanságot adnak Önnek és örömet,büszkeséget nekünk.
nem
regisztrált
Márti 2012-01-02 20:47:52
Nagyon sajnálom, hogy meghalt Eva Zeisel, nyugodjon békében.


Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei