2012. május 17.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt Donna Summer amerikai énekes, egykori diszkókirálynő

Hatvanhárom éves korában, súlyos betegségben elhunyt Donna Summer. Az ötszörös Grammy-díjas amerikai énekesnő, színésznő a 70-es évek egyik legnagyobb sztárja volt, nevéhez olyan slágerek kötődnek, mint a Love to Love You Baby, I Feel Love és a Hot Stuff.

Donna Summer 1948. december 31-én született, LaDonna Andrea Gaines néven. Mivel vallásos családban nevelkedett, a templomi kórusban kezdett énekelni, de már tinédzserként másfelé orientálódott, amikor Janis Joplin hatására belépett egy rockegyüttesbe. Tizennyolc évesen szerepet kapott a Hair című Broadway-darabban, amit az NSZK-ba is elvittek. Ezután Münchenben telepedett le, ott ismerte meg osztrák férjét is, akinek angolosított vezetéknevét a válás után is megtartotta.

Első két kislemeze nem lett sikeres, továbbra is színházi munkáiból élt meg. Karrierje azután indult be, hogy megismerkedett Giorgio Moroder és Pete Bellotte zeneszerző-producerekkel, akiknek köszönhetően megjelenhetett első albuma, a Lady of the Night. A tengerentúlon a szexuálisan túlfűtött Love To Love You Baby-vel robbant be a köztudatba, majd kiadta azonos című, második nagylemezét is. Donna hamarosan a korszak legnépszerűbb diszkóelőadójává vált, lekörözve riválisait. Színészi karrierje nem alakult ennyire jól, Thank God It's Friday című filmje lesújtó kritikákat kapott.

Később igyekezett megszabadulni a diszkós imázstól is, mely törekvés kezdőpontja a többek között rock, blues és soul elemeket vegyítő, 1979-es Bad Girls dupla korong volt. A stílusváltás kisebb törést okozott a karrierjében, az 1980-as The Wanderer mérsékelt fogadtatásban részesült. Következő munkája, a Quincy Jones segítségével készített Donna Summer azonban visszarepítette a csúcsra, sokak szerint egyik legjobb lemeze lett. A 80-as években visszatért a diszkóhoz is, az akkori ízlésnek megfelelő dalokkal, a következő évtizedben pedig a remixeknek köszönhetően élték reneszánszukat legnagyobb slágerei. Hosszú karrierje során számos válogatáslemeze is megjelent. Utolsó albumát, a Crayons-t 2008-ben adta ki.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
nagy lajos 2012-05-18 07:39:20
Az én korosztályom csodás hangú énekesnője volt, még a mai napig hallgatom csodálatos hangját.Giorgio Moroderrel nagy kettős voltak. Nagyon sajnálom halálát ilyen fiatalon.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei