2012. június 27.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt Nora Ephron amerikai író, rendező

Június 26-án, hetvenegy éves korában elhunyt Nora Ephron, Hollywood egyik legjelentősebb alkotója. A háromszoros Oscar-jelölt művész rendezései között olyan filmek szerepelnek, mint a Segítség, karácsony! és A szerelem hullámhosszán, de nevéhez fűződik a legendás Harry és Sally is, amelynek forgatókönyvét jegyezte.

Nora Ephron 1941. május 19-én született, New York-ban. Már elismert íróként futott be a filmfővárosban, ahol a nagy kiugrást a Rob Reiner által rendezett Harry és Sally forgatókönyvének köszönhette, amelyért megkapta első Oscar-jelölését. Rendezőként az Ez az életem című mozival debütált, amelyet nővérével együtt írt. A film egy stand-up komikusként érvényesülni próbáló egyedülálló anyáról szól, Ephronra pedig későbbi karrierje során is jellemző maradt az erős női karakterek megalkotása.

Forgatókönyvírója és rendezője volt A szerelem hullámhosszán (1993), Segítség, karácsony! (1994), Michael (1996), A szerelem hálójában (1998), a Telitalálat (2000), a Földre szállt boszorkány (2005) és a Julie & Julia - Két nő, egy recept (2009) című filmeknek, valamint ő álmodta meg Diane Keaton keserédes vígjátéka, a Női vonalak történetét.

Nora Ephron halálát leukémia okozta.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei