2012. július 4.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt Gruber Hugó

Elhunyt a legendás Jászai Mari-díjas báb- és szinkronszínész, Gruber Hugó. A szomorú hírt a Budapest Bábszínház igazgatósága közölte az MTI-vel, temetésének időpontjáról egyelőre még nincs információ. Gruber Hugó hetvennégy évet élt.

1938. május 28-án látta meg a napvilágot Gruber Hugó Budapesten. A lelkes ifjú 1964-ben végezte el a Felsőfokú Bábszínészképző Stúdiót, de a szenvedélye a bábok iránt már korábban kialakult: 1954-től tagja volt az Astra bábegyüttesnek, bár eleinte csak amatőrként szerepelt. 1961 és 1992 között az Állami Bábszínház társulatát erősítette, majd ezt követően a Budapest Bábszínház művésze lett. Gruber Hugót 1990-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1998-ban pedig megkapta az Érdemes művész-díjat.

Bábszínészi pályája mellett szinkronszínészi munkásságáról ismeri jól a közönség: számos filmsorozatban és filmben kölcsönözte hangját a szereplőknek. Olyan sorozatokban hallhattuk őt, mint a Twin Peaks, a Maffiózók, az Esküdt ellenségek, a Nash Bridges - A trükkös hekus, vagy A farm ahol élünk. Filmjei között szerepel a Csillagok Háborúja első három része, amelyekben Palpatine szólalt meg Gruber Hugó hangján, de például Bud Spencernek is kölcsönadta a hangját a Bombajó bokszolóban.

Gruber Hugó hetvennégy évet élt.


Kép: www.activestudio.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei