2013. január 3.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt Koroknay Géza szinkronszínész

Hosszú, súlyos betegség után életének hatvanötödik évében elhunyt Koroknay Géza színész, szinkronszínész. A közönség elsősorban hangját ismerte és szerette, hiszen számos filmet szinkronizált, de felbukkant tévéfilmekben és magyar sorozatokban is rövidebb szerepekre. Koroknay Géza temetéséről később intézkednek.

Clint Eastwood, James Belushi, Tom Wilkinson, Tim Robbins, Dan Aykroyd - bennük az a közös, hogy mind Koroknay Géza hangján szólaltak meg magyarul a filmvásznon legalább egy alkalommal, de ami Clint Eastwoodot illeti, őt számtalanszor szinkronizálta a jellegzetes, karcos hangú magyar művész. Olyan filmekhez kölcsönözte a hangját, mint A nagy Lebowski, a Piszkos Harry, az Eszelős szívatás, az Éjszakai rohanás, vagy a Kutyám Jerry Lee, de felbukkant például a Szomszédok, a Kisváros, az Angyalbőrben, a Pasik és a Barátok közt című magyar sorozatokban színészként is.

Koroknay Géza 1948. szeptember 29-én született, a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1972-ben a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja lett. 1974 és 1976 között a Pécsi Nemzeti Színház csapatát erősítette, majd a Pannónia Filmstúdiónál kezdett dolgozni, amelyből később Magyar Szinkron és Videó Vállalat lett. Ő volt hazánk egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínésze, számos film, reklám, narráció őrzi munkájának emlékét. Koroknay Géza 2013. január 2-án hunyt el, életének hatvanötödik évében.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei