2013. április 5.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt Roger Ebert amerikai újságíró, filmkritikus

Április 4-én, 70 éves korában meghalt Roger Ebert világhírű amerikai újságíró, filmkritikus. A szerző 1966 óta volt a Chicago Sun-Times munkatársa, műfajában elsőként nyert Pulitzer-díjat, és a hollywoodi Hírességek Sétányán is helyet kapott.

Roger Joseph Ebert 1942. június 18-án született az illinois-i Urbanában. Az újságírás gimnazista korában kezdte érdekelni, végzősként már az iskola lapjának egyik szerkesztőjeként tevékenykedett. Első kritikái között volt Az édes életről szóló írás, amely a The Daily Illini-ben jelent meg.

Chicagóba PhD-hallgatóként került, tanulmányai mellett a Chicago Sun-Times-nál kezdett dolgozni, 1966-ban. Egy évig riporterkedett, majd miután megkapta a megüresedett filmkritikusi állást, otthagyta az egyetemet, hogy a munkára koncentrálhasson. Kritikái több száz újságban jelentek meg világszerte, negyvenhat éves karrierje során évente átlagosan kétszáz alkotást véleményezett.

Ebert televíziós műsorokban is részt vett, vezette a Sneak Previews, az At the Movies with Gene Siskel and Roger Ebert, valamint a Siskel and Ebert and The Movies című programokat, utóbbit huszonhárom évig. Több mint húsz könyvet adott ki, és ő volt az első filmkritikus, akit Pulitzer-díjjal jutalmaztak, 1975-ben. Társ-forgatókönyvírója volt a Beyond the Valley of the Dolls című filmnek.

Utolsó munkái között szerepelt a Roger Ebert Presents at the Movies című tévéműsor, amelyben súlyos betegsége miatt - a gégerák következtében elvesztette beszédkészségét - már csak rövid időre tűnt fel. Honlapján, ahol utolsó hónapjaiban is rendkívül aktív volt, egy április 2-án kelt blogbejegyzésben bejelentette, hogy kicsit visszavesz a tempóból, azonban ugyanott számos jövőbeli tervéről is beszámolt. Két nappal később hunyt el.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei