2013. április 27.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Az Operaház Mesterművésze lett a Kossuth-díjas Tokody Ilona

Tokody Ilona operaénekesnek április 26-án Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, és Boros Géza, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője adta át a Mesterművész oklevelet. Az elismerést azok kaphatják meg, akik Kossuth-díjjal, és a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja címmel egyaránt rendelkeznek.

Az 1976-ban debütált Tokody Ilona karrierje során nem csupán a Magyar Állami Operaházban alakíthatott főszerepeket, hanem olyan rangos nemzetközi színpadokon is, mint a New York-i Metropolitan vagy a bécsi Staatsoper. Énekelt együtt Plácido Domingóval és José Carrerasszal is. Legfontosabb szerepei közé tartozott a Turandot Liuja, a Don Carlos Erzsébete, az Otello Desdemonája, a Gianni Schicchi Laurettája, és a Bohémélet Mimije.

Az elismerést április 26-án, az Operaház Székely Bertalan termében adták át családtagok, pályatársak, barátok, növendékek, valamint a dalszínház vezetőségének részvételével. Szinetár Miklós címzetes főigazgató, rendező - aki múló betegsége miatt nem lehetett jelen - levélben gratulált. Ókovács Szilveszter, az intézmény vezetője így méltatta az ünnepeltet: "Csak kevés lírai szoprán született akkora tehetséggel, szerzett oly nagy muzikalitást és futott be olyan ragyogó karriert, mint az elmúlt század utolsó negyedében Tokody Ilona." Az ünnepségen fellépett a szintén Mesterművész Kováts Kolos, és Tokody Ilona egyik tanítványa, Benedekffy Katalin is.

A 2003-ban alapított Mesterművész címet azok kaphatják meg, akik Kossuth-díjjal rendelkeznek, és a Magyar Állami Operaház örökös tagjai. A díj élethosszig tartó indexált juttatást is jelent, a Nemzet Színésze címmel párhuzamosan.


Fotó: www.opera.hu / Nagy Attila

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei