2013. május 21.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Meghalt Ray Manzarek, a The Doors alapító tagja

Május 20-án, életének 75. évében elhunyt Ray Manzarek, a legendás The Doors zenekar egykori billentyűse. Az együttes alapító tagja rákban szenvedett, egy németországi kórházban érte a halál. A hírről a Pitchfork.com zenei portál számolt be.

Raymond Daniel Manczarek, Jr., akit a közönség Ray Manzarekként ismert, 1939. február 12-én született Chicagóban. Eredetileg kosárlabdázónak készült, de már gyerekkorában is vett zongoraleckéket. A sportkarrierről 16 évesen mondott le, mert nem játszhatott azon a poszton, amelyen szeretett volna. Később, 1962 és 1965 között filmes tanulmányokat folytatott, ekkor találkozott először Jim Morrisonnal.

John Densmore (dob) és Robby Krieger (gitár) csatlakozásával 1965-ben megalakult a The Doors, amely 1966 januárjától egy gyér látogatottságú szórakozóhelyen, a London Fogban játszott rendszeresen. Első, sikertelen lemezszerződésük után az Elektra Recordshoz kerültek, debütáló korongjuk 1967-ben jelent meg.

Manzarek alkalmanként énekelt is a zenekarban, illetve a hiányzó basszust is ő pótolta, elektromos zongoráján. Nevéhez fűződnek a The Doors más bandákra is hatást gyakorló orgonafutamai, amelyek például a Light my fire, a Hello, I love you vagy a Break on through című számokban hallhatóak.

Jim Morrison 1971-es halála után a The Doors hamarosan feloszlott, ezután Ray Manzarek szólóban folytatta, illetve játszott a Nite City-ben, később pedig Iggy Pop, Weird Al Yankovic, az Echo and the Bunnyman és az X társaságában is. Light My Fire: My Life With the Doors című visszaemlékezését 1998-ban adta ki, a mű bestsellerré vált. Regényeket is írt, melyek közül az egyik azzal a városi legendával foglalkozott, mely szerint Jim Morrison megrendezte a halálát.

Manzarek 2002-ben újra összeállt Robby Kriegerrel, akivel turnéra indult. A páros később is fellépett, például 2009-ben, Daryl Hall show-jában. Manzarek utolsó éveiben is aktív volt, Roy Rogers gitárossal közös, Translucent Blues című albuma 2011-ben jelent meg.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei