2013. október 17.MTI
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt Pribil György gitáros, zeneszerző, a Kimnowak alapító tagja

Október 16-án, 46 éves korában meghalt Pribil György gitáros, zeneszerző, a Kimnowak együttes alapító tagja. Az MTI-nek Novák Péter frontember beszélt kollégájáról, aki szerinte nagyon ösztönös volt, áradt belőle a muzsika. Pribil György autóbalesetben vesztette életét.

Pribil György halálhírét a zene.hu portál tette közzé. Mint írták, a 46 éves zenész kedd este hunyt el autóbalesetben. A portál visszaemlékezése szerint Pribil György 18 éves korában kezdett el gitározni, a kezdetekkor leginkább a blues hatott rá, példaképei Keith Richard, Ry Cooder és Jimi Hendrix voltak.

Kezdetben a Topóban, az Állati elmékben gitározott, de sikert saját blueszenekarával, az S-Modellel ért el először. Évekig zsúfolt házak előtt játszottak az ország rockklubjaiban, 1992-ben - magánkiadásban - albumuk is megjelent. Pribil György közben más blueszenekarokkal (Palermo, Boogie Gang) is fellépett, neve ott szerepel Ferenczy György lemezén. Ekkor már dolgozott a Kimnowak, amelyben zeneileg ő volt a meghatározó ember.

Novák Péter, a Kimnowak frontembere az MTI-nek arról beszélt, hogy bár a zenekar 2003-ban készített utoljára lemezt, három évvel ezelőtt is koncerteztek. "A Kimnowak egy szabad művésztársaság volt, egy fontos baráti, érzelmi és alkotói közösség, amely akkor dolgozott együtt, amikor úgy gondolta, hogy ideje van ismét együtt zenélni" - fogalmazott.

Novák Péter szerint elhunyt zenésztársa nagyon különleges módon állt hozzá a muzsikához és magához a hangszerhez, amit használt. "Egy autodidakta ember volt, ezen belül egy autentikus alapú, de mégiscsak modern hangzást hozott ki a gitárjaiból, aminek mindenki a csodájára járt, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. Olyan alkat volt, aki erre született, bizonyos értelemben halálának körülményei is ezt a rock and roll suicide-ot sugallják, ahogy bizonyos szempontból a műfaj is szuicid és brutális. Áradt belőle a muzsika, nagyon ösztönös volt" - emlékezett vissza Novák Péter.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei