Közelkép kategória 42. oldal

Rejtő Jenő: Kávéház a sivatag szélén

Rejtő Jenő: Kávéház a sivatag szélén

Egy ember, akinek írásai messzi tájakra visznek, és a magyar irodalom száműzöttje, mert a szórakoztatás egy olyan szegmensén lépegetett, mely nem számított „értéknek”; egy ember, kinek élete csupa kérdőjel, és sorsa olyan kalandos, mint az általa írt történetek; egy ember, akit minden magyar ismer, holott nem tanítják az iskolákban. Egy ember, kinek neve Rejtő Jenő.

2008. szeptember 6.
6
 
Meghalt Don LaFontaine, a mozielőzetesek hollywoodi hangja

Meghalt Don LaFontaine, a mozielőzetesek hollywoodi hangja

68 éves korában, hétfőn hunyt el Don LaFontaine, az elsőszámú "trailerman". Az általa beharangozott filmbemutatók száma meghaladja az ötezret, televíziós reklámjai pedig ennek sokszorosát. Első trailere egy nem túl sikeres, 1964-ben bemutatott western, a "Gunfighters of Casa Grande" volt.

2008. szeptember 3.
 
Charlotte Corday - 240 éves lenne Marat gyilkosa

Charlotte Corday - 240 éves lenne Marat gyilkosa

Charlotte Corday, Marat gyilkosa – így emlékszünk rá a történelemórákról. A gyilkosság és Corday megítélése koronként változott: emlegették már hidegvérű gyilkosként, és tisztelték népét féltő hősnőként is. De ki volt valójában ez a fiatal hölgy és mi ösztönözte a történelem egyik legkegyetlenebb és egyben legheroikusabb tettére?

2008. szeptember 1.
1
 
Madonna ötven éves - Ünnepi hangulatban a bécsi koncert

Madonna ötven éves - Ünnepi hangulatban a bécsi koncert

A nők sokáig úgy érzik, hogy a koruk tabu. El kell telnie jó pár évnek, mire nyíltan tudnak róla beszélni. Ez az időszak személyenként változó és megesik, hogy sosem jön el. Másként van ez a sztároknál, ahol egy kerek számra, egy évfordulóra magának a hírességnek emlékeznie sem kell, mert mi megtesszük helyette. Ez alól Madonna sem kivétel, aki most tölti be az 50. születésnapját.

2008. augusztus 14.
 
Elhunyt Isaac Hayes legendás amerikai soul énekes

Elhunyt Isaac Hayes legendás amerikai soul énekes

Isaac Hayes a legsikeresebb soul énekes-dalszerző volt, neve fémjelezte többek között a Shaft című mozifilm betétdalát, valamint számos toplistás számot. Az otthonában lévő futógépe mellett talált rá felesége múlt éjszaka. Jövő héten ünnepelte volna 66. születésnapját.

2008. augusztus 11.
 
Eva Braun - Hitler álmainak asszonya

Eva Braun - Hitler álmainak asszonya

Hétköznapi lány egy hétköznapi családból. Mondhatnánk azt is, hogy a sors kegyeltje, mert jókor volt jó helyen, de az élet mégis egyfajta furcsa játékot játszott vele. Eva, ahelyett, hogy elmenekült volna, inkább játszótársa lett saját életének. Közel ült a tűzhöz, talán a legközelebb bárkinél, de kedélyességét (ami talán csak felületi kedély volt), szinte a végsőkig meg tudta őrizni. A „ha nem tudom, nem fáj” elvet követve sosem kérdezett, gondolatait a divattal és a szórakozással próbálta elterelni a politikáról, a háborúról.

2008. augusztus 1.
 
Jean Reno hatvan éves - Leon, a profi nagypapakorba lépett

Jean Reno hatvan éves - Leon, a profi nagypapakorba lépett

Erősen szuggesztív tekintet, kemény ököl, valamint rámenősség az általa alakított karakterek általános jellemvonása. Jean Reno spanyol származású, igaz, ezt kevés mozirajongó tudja róla, hiszen neve összeforrt a francia filmgyártással az elmúlt időszakban. Ma ünnepli hatvanadik születésnapját.

2008. július 30.
 
Jazz-morzsák: Charlie Parker és Bebop

Jazz-morzsák: Charlie Parker és Bebop

Számos jazz-zenész bűvöli el játékával a közönséget, és a zenei játékosság, a dallamban megszülető élmény tolmácsolása minden hangszeren játszó ember vágya, de csak kevesek képesek arra, hogy egy adott műfajnak a kereteit olykor kiszélesítsék, vagy nemes egyszerűséggel lerombolják, de nem a tudatos pusztításért, hanem valami újszerű, valami egyedi hangzásért, amiből aztán ki alakul egy stílus. Nos, Charlie Parker pontosan ezt tette.

2008. július 18.
 
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások