2007. október 31.Pohner Anikó
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mire márton megérkezett, minden must már borrá érett

Régi népi mondásokat, bölcsességeket olvasgatva bizony hamar kiderül, hogy eleink - hozzánk hasonlóan - mindig találtak valamilyen meggyőző indokot az evésre-ivásra.

Nem kivétel ez alól Márton napja sem: a népi kalendáriumok szerint november 11-e az újbor megérésének és első megízlelésének, no meg a meghizlalt libák levágásának és sütésének legalkalmasabb időpontja.

És miért pont-e nem éppen jámbor állatot érte a vértanúi megtiszteltetés? Egy legenda szerint, mikor Szent Márton tudomására jutott, hogy püspökké akarják szentelni, egy libaólba bújt, de a gágogó állatok elárulták hollétét. Más források a lúdsütést germán hálaadó ünnepekből, illetve ókori római lakomák hagyományaiból eredeztetik.

Akárhogy is volt, 2007. november 10-én, Noszvajon, a Gazdaházban és a Thummerer Pincészetben egy egész napot betöltő Szent Márton napi rendezvényre várják a látogatókat.
Lesz ott minden, mi szem-szájnak ingere: lúdgége-tészta és "gúnárnyak" készítés, népzenei bemutató, folklór program, gyerekeknek kézműves foglalkozás, ludaskása- és újborkóstoló, no meg persze Márton-napi lúdvacsora, melyet kemencében sütnek ropogósan pirosra, és egri borokkal kínálják.

Ha igaz a bölcselet: "Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.", akkor mindenképpen irány Noszvaj!

*

Információ: Tel.: 20/9462-178, 36/463-396
Honlap: www.noszvaj.axelero.net

A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei