2007. november 5.Tiringer Tündi
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szent Márton Újborfesztivál és Libator

2007. november 10-11-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, ismertebb nevén a Skanzenben újra Márton-nap lesz, az ehhez kapcsolódó néphagyományok felelevenítésével.

A lassan tradicionálisnak tekinthető rendezvény immáron ötödszörre várja látogatóit, kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az esemény "névadója", Márton Pannonia tartományban, Sabariában született, egy pogány nemes fiaként, a Szentek legendái című könyv szerint "Constantinus és Julianus császárok idejében". A későbbi szent tizenöt esztendősen, édesapja akaratának eleget téve, lovagnak állt. Ebből az időszakból ismerhető az a legendássá vált történet, amely Szent Márton egyik útja során esett meg: amikor kilovagolt a városkapun túlra, megpillantott egy mezítelen koldust - Márton ekkor levette magáról köpenyét, kardjával kettéhasította, majd a felét a szerencsétlenre terítette.

A Márton-napi asztalok elengedhetetlen kellékei, a libák, csak később csatlakoztak a hagyományhoz. A legenda szerint, amikor meghalt Tours püspöke, Mártont választották volna utódjául. Amikor a szent meghallotta ezt, rögvest kolostorba vonult, és cellájába zárkózott; nem akart püspök lenni; sőt, állítólag még a libaólba is bebújt, nehogy elöljárói megtalálják. Ám a libák gágogásukkal elárulták, így tetszett vagy sem, a nép a püspöki székbe ültette. Új tisztében azonban teljes hittel szolgálta mind az Urat, mind pedig az embereket…

Azóta pedig nem telhet el úgy esztendő Szentendrén, hogy a Skanzenben ne legyen fantasztikus liba-nap és az újbor tiszteletére fesztivál, védjegyes magyar baromfiból készült libaételekkel, a Lúdas Matyi színpadi változatával, krumplipuskával és tollsíppal. Nem beszélve a borkóstolásról és a "Bornépek dalai" dalverseny döntőseinek műsoráról.

*

Cím: 2001 Szentendre, Sztaravodai út

Belépők
Felnőtt: 1.200,- Ft
Diák, nyugdíjas, pedagógus (igazolvánnyal): 600,- Ft
Családi jegy (2 felnőtt, 2 vagy több gyermek): 3.000,- Ft

Jegyek elővételben a Ticket Express jegyirodáiban és a www.tex.hu oldalon válthatók!

Honlap: www.skanzen.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei