2007. november 19.V.B.
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tangó három éjen át II. - Déli éjszakák

"A tangóban nem lehet hibázni, nem úgy, mint az életben. Egyszerű. Ettől lesz a tangó olyan csodás. Ha hibázik, vagy belegabalyodik, csak folytassa..."
Így dicsőíti az argentin eredetű táncot Al Pacino az Egy asszony illata című filmben. A latin temperamentum testet és lelket pezsdítő ereje egymás után három éjen át ragadhat magával minket Budapesten is. Engedjünk a csábításnak!

Azt hinnénk talán, hogy előző este, december 14-én a fergeteges tangó-est volt minden, amivel be kell érnünk egész télen, s mellyel ki kell húznunk tavaszig, mikor is a természet felpezsdül, csakúgy, mint lelkünk egy igazi belevaló tangó dallamaira? Nos, ne hagyjuk, hogy ez a gondolat gyökeret verjen bennünk, a java ugyanis csak most kezdődik!

Kapcsolódva az előző este témájához és hangulatához, december 15-én is találkozhatunk az Argentin Tangó Táncszínház tagjaival, ám a tangó mellett helyet kap a salsa és az orientális tánc is.

A tangót és a salsát, ezt a két Latin Amerikából eredő táncot mindenki ismeri. De mi az az orientális tánc? Sokak számára hastáncként ismeretes, ám ez a kifejezés közel sem fedi le azt a művészetet, melyet művelői folytatnak. A tánc, bár elsősorban a közel-keleti régióhoz kötik, valójában a világ szinte minden részén megjelent különböző változatokban. A hastánc kifejezés francia utazóktól származik, akik elsősorban Egyiptom területén találkoztak először ezzel a számukra szokatlan mozgáskultúrával, s valószínűleg a fedetlen női has lehetett számukra szembeötlő, legalábbis az általuk először használt, majd tükörfordításként a többi európai nyelvben is megjelent kifejezés tanulsága szerint. Manapság azonban egyre elterjedtebb az orientális tánc, illetve kelti tánc kifejezés, valamint eredeti arab neve, a raqs sharki, melyek sokkal jobban visszaadják ezen mozgáskultúra jellegét.

Az orientális tánc első professzionális magyarországi csoportja az Art of Orient, mely 2003. őszén alakult Németh Krisztina Amira, Nieto Mercedes, Schäfer Katalin, és Wollner Márta Sába részvételével. A csoport célja, hogy minél szélesebb közönséggel megismertesse a közel-keleti kultúrát, ezért számos alkalommal fellépnek szerte az országban, emellett Budapesten több helyen is oktatják a keleti tánc fortélyait.

Akit vonz a déli temperamentum, esetleg ellátogatott a december 14-ei tangó estre, de nem sikerült ez irányú étvágyát elmulasztani, vagy esetleg szeretne betekintést nyerni egy egzotikusabb, ám nem kevésbé szenvedélyes művészet felé, netán együtt szeretné látni szeretett latin amerikai táncait és a kelet táncát, annak kiváló alkalom nyílik minderre december 15-én, a Belvárosi Színházban.

*

Helyszín: Belvárosi Színház, Bp. VII. Károly krt. 3/A.
Időpont: 2007. december 15. , 20.00
Fellépnek: Budai László, Glotz Mária és az Argentin Tangó Táncszínház tagjai; Nieto Mercedes és a Nimfa Orientális Társulat; Németh Péter, Lajtai Beatrix, Szőnyi Levente, Laki Dóra, Dudás Tibor, Darvasi Gabriella, Fernandez Alexis, Lamboni Anna

Kapcsolódó cikkünk:
Tangó három éjen át - Külvárosi tangó
Tangó három éjen át - Karácsonyi tangó bál

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei