2007. november 29.V.B.
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Magyarországon a Kínai Nemzeti Cirkusz

Az európai hagyományokon nyugvó cirkuszi produkciók az idők során menthetetlenül a felszínesség és az olcsó szórakoztatás skatulyájába kerültek a legtöbb ember számára. A bohóctréfán csak a gyerekek nevetnek, a vattacukor túl édes, meg különben is, árt a fogaknak.Természetesen ezeknek az elcsépelt sztereotípiáknak nem sok alapjuk van, amit a cirkusz szerelmesei már régóta tudnak - ám most itt a lehetőség, hogy azok is megismerkedjenek ezzel a csodás világgal, akik eddig ódzkodtak a manézstól, ugyanis Budapesten vendégszerepel a Kínai Nemzeti Cirkusz.

A Shandong tartományból hazánkba érkezett művésztársulat előadása azért lehet kiváló lehetőség a cirkusz ismételt megszeretésére azoknak, akik felnőve eltávolodtak ettől a világtól, mert a produkció más kultúrában gyökerezik, s ez olyan mértékű különbséget teremt az európai és a keleti cirkusz közt, hogy a berögzült sztereotípiáknak esélyük sem marad a kínai előadást látva.A két részből álló (rövid szünettel félbevágott) műsor kissé talán idegennek is ható jellegét az adja, hogy alapját a kínai opera adja, ami jelentősen eltér az európai ember opera-fogalmától. Ez a keleti műfaj ugyanis a X. században megjelent Csukungtiao stílusában előadott balladákból, ódákból ered, melyeket a császári udvarban adtak elő, s amelyből később akrobatikus elemekkel kiegészülve kialakult a kínai opera.

Így hát két oka is lehet az embernek ellátogatni a Fővárosi Nagycirkuszba, hogy megtekintse a kínai társulat vendégszereplését: egyrészt új fogalommal gazdagodhat, hiszen alkalma nyílik betekintést nyernie a kínai nép opera-értelmezésébe, másrészt lehetőséget adhat a cirkusz világának, hogy ismételten a bűvkörébe vonja.Kit ne töltött volna el izgalommal kiskorában, mikor otthona közelében lassan végiggördült a vándorcirkusz bemondóautója, melyből harsányan zengett a nagy hír: újra cirkusz érkezett a városba! Nem nagyon van gyerek, akit ne varázsolt volna el a színes sátor, ne szakadt volna benn lélegzete az artisták nyaktörő mutatványaitól, vagy ne kacagott volna jót a bohóc tréfáin. Aztán idővel a cirkuszba járás elsikkadt, hisz egy nagy gyerek, pláne egy felnőtt nem jár cirkuszba, inkább megfogadja más felnőttek tanácsát, és földrajzzal, számtannal és nyelvtannal foglalkozik...

Ők elfelejtik, hogy cirkuszba járni igenis jó - hagyják hát magukat meggyőzni!

*

Megtekinthető: 2007. szeptember 29. és december 30. között
Helyszín: Budapest, Fővárosi Nagycirkusz

Az előadások rendje:
Szerda: 15.00
Csütörtök: 15:00
Péntek: 15:00
Szombat: 11:00, 15:00, 19:00
Vasárnap: 11:00, 15:00

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Hídember 2008-05-14 12:28:58
Hány "tibeti" produkció volt benn?
nem
regisztrált
eszmeralda 2008-05-08 12:18:41
jaaa és még azt akarom mondani hogy másoknak nem tetszik!!!!!!!
nem
regisztrált
eszmeralda 2008-05-08 12:17:10
nagyon jó ez a cikk és..... nem tudok többet mondani hiszen ez nagyon ötletes és megfogalmazott szöveg.........
nem
regisztrált
Dani 2007-12-22 16:49:05
Szerintem a 1-ső a legjobb!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei