2007. december 9.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Boldog szülinapot, Lópici Gáspár!

December hetedikén ünnepelte hetvenedik születésnapját Szilágyi István, a "Keménykalap és krumpliorr" című ifjúsági film hozományával sokak által csak Lópiciként ismert kiváló magyar színművész.

Szilágyi István 1937. december 7-én, Gyömrőn született. Már korán kacérkodott a színészi mesterség gondolatával, amit nem sokkal később tettekre is váltott. Sajnos kevesen tudják róla, hogy pályafutása nem merül ki Lópicizésben és tv-s lottóreklámban, hanem hosszú évtizedek színpadi és filmes karrierjével büszkélkedhet. Több, mint százharminc alkalommal állt kamerák elé 1959 óta, és több tucat szerepet kapott különböző színházakban.
Bár arcát legtöbben a komikusi alakításokkal kötik össze, főszerepet játszott a "Bűn és bűnhődés"-ben és még jónéhány olyan darabban, ahol elsősorban nem a nézők rekeszizmainak megdolgoztatása volt a cél.
Huszonkét évesen próbálta ki először tudását filmen: az "Égre nyíló ablak" jó alkalomnak látszott, hogy rögtön a mélyvízbe kerülve csillogtassa meg tehetségét, hiszen Dajka Margit és Sztankay István mellett kapott szerepet. Utóbbival egyébként egy időben jártak a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, tőle származik a főleg szakmai körökben elterjedt Pityi becenév is.
Szilágyi többek között olyan legendás produkciókban is játszott, mint a "Tenkes kapitánya", "Rózsa Sándor", "Indul a bakterház", "Pogány madonna", "Hamis a baba". Az igazi országos ismertséget mégis az 1978-as "Keménykalap és krumpliorr" hozta meg számára, amivel együtt végérvényesen meg is kapta a szakmai skatulyáját.
Önmagát mégis szívesebben tartja színpadi színésznek, aki az ország szinte minden nagyobb városában megfordult már a helyi színházban fellépve.

További sikereket és még nagyon hosszú pályafutást kívánunk neki!

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
hee..tibor.. 2010-02-20 20:02:42
MAJDNEM..EGY..KORBAN..LEPKEDUNK.
nem
regisztrált
Jana 2009-07-11 19:49:55
Jó cikk, de a Bors című tévésorozat Sipos úr szerepe is igen emlékezetes.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei