2007. december 9.Pohner Anikó
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Ünnepeljük együtt a hanukát - a fények ünnepét!

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a zsidó szervezetek rendezésében december 11-én, 15 órától, a Papp László Budapest Sportaréna egy egész napos családi rendezvénnyel próbálja megismertetni és közelebb hozni látogatóihoz a hanuka csodálatos ünnepét.

Zsidó hittel kapcsolatos beszélgetések, változatos gyermek-programok, táncház, kóser büfé és egy fergeteges Frank London’s Klezmer Brass Allstars és Boban Markovic Orkestar koncert, valamint közös gyertyagyújtás vár mindenkire a helyszínen.
A zsidó kultúrában a hanukáról (maga a szó: felavatást jelent), a többi ünneptől eltérően, nem szűk családi körben, hanem a világnak megmutatva és hirdetve emlékeznek meg. A hanuka a fizikai és a vallási szabadság ünnepe, mikor is az időszámításunk előtti második században történtekre, a jeruzsálemi templom - szír-görög dúlást követő - újrafelszentelésére emlékeznek.
A megszállókat - csodával határos módon - Júdás Makkabeus vezetésével egy maroknyi emberhad űzte ki Jeruzsálemből, felmentve Izraelt a vallásuk gyakorlásától is megfosztott, lelki-szellemi elnyomás alól.
A megszentségtelenített templomban a makkabeusok a nyolcágú gyertyatartó, a menóra meggyújtásához csak egy kis korsónyi megszentelt olajat találtak, ám ez mégis nyolc napig égett, addig, míg a templom újraszenteléséhez elegendő megszentelt olajat szereztek.

A zsidó tanítás, a Talmud szerint a nyolc napig tartó ünnepen a gyertyatartókat az ablakokba kell tenni, és csak sötétedés után szabad meggyújtani rajtuk a gyertyákat, hogy mindenki láthassa: a sötétséget még egy szál gyertya fénye is képes megtörni.

Mi mást kívánhatnánk, mint hogy előítéletektől terhes világunk minél több szögletébe jusson el a sötétséget legyőző gyertyák fényének üzenete!

*

Programok

- december 11. -


Az I. emeleti nagyteremben:
16 órától - "A zsidó nő" - Heller Ágnes filzófussal és dr. Pető Andrea történész-szociológussal Lancz Éva, a Wizo elnöke beszélget
17 órától "Közel van-e a Közel-Kelet? - a magyar külpolitika és Izrael"
- beszélgetés Németh Zsolttal (Fidesz), a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökével, és Szabó Vilmossal (MSZP), a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnökével - Seres László újságíró moderálásával

A II. emeleti nagyteremben:
16.16.50-ig Titkok, mesék, játékok - trendelli készítés, társasjátékok, horgászatat, memória játék, stb.
17-18 óráig Sub Bass Monsters koncert

A küzdőtéren, a színpad mögött:
15 órától Fánkevő verseny, ládacipelés, hullahopp karikázás, dekázás, történelmi egyházak közötti játékos sportvetélkedők
- Hanukavalkád - kóser büfével, kézműves piaccal kísért gyermek és ifjúsági programok, fotókiállítások

A nagyszínpadon:
17-18 óráig Izraeli táncegyüttes előadása
18 órától - Közös hanukai gyertyagyújtás

A délutáni programok látogatása díjtalan. A 20 órától kezdődőek csak belépőjeggyel tekinthetők meg!20 órától Frank London’s Klezmer Brass Allstars és Boban Markovic Orkestar koncertje
Jegyárak: 7.900.-Ft, 5.900.-Ft, 4.900.-Ft 2.900.-Ft

Jegyek a Libri Könyvesboltokban, és az összes ismert jegyirodában kaphatók.
Internetes jegyrendelés a : www.jegyelado.hu oldalon

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei