2007. december 12.Szabó G. István
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Huszonhét éve a magyar kultúra szolgálatában

Már 27 éve porondon a Kincső Néptáncegyüttes. Céljuk a kezdetektől fogva az, hogy a magyar néptánc-kincset népszerűsítsék, színpadra állítsák, terjesszék nemzetünk csodálatos táncait, s velük együtt népi kultúránkat - mindezt korosztálytól függetlenül. Repertoárjukban a Kárpát-medence legszebb táncai szerepelnek.

A táncegyüttes 1980-ban alakult Budapesten, Óbudán, egy általános iskola tornatermében; székhelyük azóta is a békásmegyeri Medgyessy Ferenc utcai Általános Iskola. Vezetőjük és alapítójuk Turcsánné Horváth Annamária, de immár tizenkét éve csatlakozott a csapathoz Ónodi Béla művészeti vezető, akit az Állami Népi Együttes tagjaként kértek fel erre a szenvedélyes és izgalmas munkára. A "Kiskincsőktől" a "Nagykincsőkig" három különböző korosztályban összesen 120 gyerekkel foglalkoznak.

Hihetetlen lelkesedéssel végzi ez a két pedagógus és táncos a munkáját. Elmondásuk szerint fő céljuk, hogy csak tiszta forrásból, az eredeti tradicionális magyar néptáncot jelenítsék meg a színpadon, mindig az alkalomhoz illő, a tájegységhez kötődő ruha- és népzene kíséretében. Közben a gyerekek megtanulják az adott tánc földrajzi, történelmi, kulturális kapcsolódásait, ezzel is növelve a magukba szívott tudást. Kimondhatatlan pedagógia érzék kell mindehhez, és ennek Annamária néni és Béla bácsi tökéletesen eleget tesz. Az idejáró gyerekek megtanulják a tánc és ének és ritmus szeretetét, s ezalatt megértik, hogy az a heti két foglalkozás, amelyen részt vesznek, nem csupán móka és kacagás, hanem egyben a felnőtté válás első lépcsőfoka. Hiszen itt rájönnek arra is, hogy áldozatokat kell hozni a sikerért, hogy olyan erényekkel lesznek gazdagabbak, mint a pontosság, önállóság, a másik tisztelete. Nem kötnek kompromisszumokat - zene, tánc, ének, viselkedés mind meghatározzák az együttes arculatát. A Kincső-csapatban lenni életérzés és életszemlélet is egyben.

Akinek alkalma nyílik egy próbát megtekintenie, ahol akár egészen kicsik, mindössze hét-nyolcévesek gyakorolnak, azt azonnal megfogja a leírhatatlan hangulat, a vidámság és felszabadultság. Amit ez a két ember véghezvisz ezekkel a kisemberekkel, az csodálatra méltó!
Nem lehet elmenni szó nélkül a mellett, hogy manapság egyre kevesebb óra jut a népzene, népi ének, és a népi táncok elsajátítására, megismerésére a hagyományos oktatási rendszeren belül. Így elmondható, hogy a munka, melyet végeznek, nem csak a fellépésekre való felkészülésből áll, hanem abból is, hogy legalább ez a pár gyerek és fiatal részletesebben elmerül és felkészül olyan tudásból, mely tudás csak keveseknek adatik meg ebben az országban. Csak remélhető, hogy ezek a gyerekek felnőtté válásukkor sem feledkeznek meg az itt eltöltött időről, és egyszer majd tovább adják mindazokat az ismeretet, melyeket magukhoz vettek.

"A népzene a lélek legmélyebb rétegeiben születik. Onnét tör felszínre az ősi mondákkal, népmesékkel és táncokkal együtt." - szól a Kincső Néptáncegyüttes ars poeticája. Műsorukban elsősorban a Felvidék magyar tájegységeinek táncait mutatják be Csallóköztől a Bodrogközig, de természetesen fellépéseiken eltáncolják gazdag nemzeti kultúránk táncait is - így őrizve azt a hagyományos és egyetemes örökséget, mely minden népnek meghatározza jellegzetes arculatát.

Az Apró Kincső Gyermek Néptáncegyüttes a legnívósabb csoport hazai viszonylatban, rendszeresen vesz részt a kétévente megrendezésre kerülő Eszterlánc Országos Gyermek és Ifjúsági Néptánc Fesztiválon, a Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttes pedig a hazai fesztiválok, rendezvények rendszeres fellépője. Az elmúlt tíz esztendő alatt a Felvidék "néptáncos életének" egyik meghatározói lettek.
S hogy milyen aprólékos munka folyik itt, annak ékes bizonyítéka, hogy évente 40-50 alkalommal lépnek fel, kizárólag meghívásos alapon, ami azt jelenti, hogy hírnevük már széles körben elterjedt. Itthoni sikereik révén Európa több országába kaptak meghívást, s jutottak el nemzetközi folklórfesztiválokra. Jártak Lengyelországban, Erdélyben, Törökországban, Olaszországban, testvérkapcsolataik révén az ott rendezett fesztiválokon is bemutatkozhattak. 1995-ben a lengyelországi Kolobrzeg- ben elnyerték a Fesztivál Nagydíját és a sajtó különdíját is. 1998-ban részt vettek a XXXI. Murciai Nemzetközi Mediterrán Fesztiválon, 2003-ban, a belgiumi Dendermonde-ban Fesztiváldíjat kaptak. Ugyanebben az évben Budapestért Díjat adományoztak az együttesnek a "Fővárosban és határainkon túl a magyar néptánc terjesztése érdekében végzett magas színvonalú tevékenysége elismeréséül."

Sajnálatos azonban, hogy működésünk továbbra is ideiglenes, hiszen a költségvetési hátteret csupán a támogató szülők, magánszemélyek és közintézmények biztosítják, akikhez immár három éve a kerület önkormányzata is csatlakozott. Mindez néha kevésnek bizonyul, előfordul, hogy egy-egy fellépést vissza kell utasítaniuk, mert nincs elegendő keret a ruhák kölcsönzésére, utazásaik fedezésére. De ezek a hátráltató tényezők sem akadályozhatják meg a csapatot, hogy munkájukat lankadatlan lendülettel, türelemmel, élvezettel végezzék - és lehetőleg az egész világgal megismertessék nemzeti kultúránk gyökereit.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei