2007. december 14.Zsirai Tibor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Legalizált street art - Banksy, a levakarhatatlan

A street art alig másfél évtizede jelent csak meg a képzőművészeti műfajok színes palettáján, s máris nagy karriert futott be. Eredeti rendeltetése az utcák arculatának, stílusának formálása, színesebbé tétele volt, ám egyes munkák hamar "belopták" magukat a tetők alá is. Tehetségesebb művelői gyorsan belépőt nyertek nevesebb galériákba, kiállítótermekbe, munkájukat neves szakértők és kritikusok is (el)ismerik, méltatják, emellett aukciókon bocsátják áruba a modern alkotásokat.

A napokban a budapesti Stereo Gallery adott otthont Magyarország első Street art árverésének, ahol a felajánlott 62 tétel közül többet sikerült - ha csak kikiáltási áron is, de - eladni. Honnan ez a pálfordulás? A falrajz nem az utca tiltott művészete többé?

Banksy sokak szerint egy új kor prófétája. Mások szerint, egyszerű vizuálterrorista.
Kapocs a modern művészetek és a hétköznapi ember között. Általa, s kortársai, követői által kaphat leginkább ízelítőt az "otthonülős" ember is a mai pop-kultúrából - akár az utcán sétálva, akár a neten szörfözve. A legalizált gerilla, a névtelenségbe burkolózó magamutogató, a falfirkás "szatír" képei többtízezer fontért kelnek el aukciókon, arcát pedig állítólag még soha, senki nem látta - a nagyközönséggel csupán munkáin és menedzserén keresztül tartja a kapcsolatot. Banksy, a street art egyik leghíresebb képviselője, akinek sikerült pénzre váltania tehetségét: graffitikkel és stenciles munkáival egyaránt.

A többnyire mai politikai, gazdasági és környezeti problémákat feszegető és azokat helyenként gúnnyal tálaló alkotások jöttek, láttak és győztek!
A 2000-ben felbukkanó, azóta "levakarhatatlan", angol származású művész műveivel - kinek személyazonossága a mai napig ismeretlen - lépten-nyomon találkozhatunk London, New York, Los Angeles és más nagyvárosok utcasarkain, aluljáróiban, terein. Művészete az utca művészete, hangja az utca hangja. Képei, szöveges üzenetei hidegzuhanyként hatnak a szemlélőre, gondolkodásra és cselekvésre késztetnek: nem csak sugallják, az arcunkba üvöltik: nagy baj van a világgal! Olyan eseményekre irányítják a figyelmünk, amit talán magunktól észre sem vennénk (vagy csak igyekeztünk eddig nem észrevenni).

Patkányai, Erzsébet királynőt imitáló majmai és rendőrportréi bejárták szinte az egész világot. Mindig egyszemélyes hadseregként deríti fel a legalkalmasabb helyet mondanivalójának közzétételéhez, és fújja "alkotásait" épületek falaira, táblákra, kerítésekre.
Szatirikus látásmódjából eredően remekül megragadja az adott ország legégetőbb problémáját, hogy műalkotásként a járókelő arcába vághassa kritikáját. Így kerülhetett az Izraelt Palesztinától elválasztó falra egy festett nyílás kék, napsugaras éggel, pálmafákkal, játszó gyerekekkel. Betlehem falaira gyerekeket pingált, akik állig felfegyverzett katonákat motoznak; London utcáin csendőr vizel a sarkon (a falra fújva); máshol kislány, aki kezében lufival hirdeti: "Mindig van remény".
És ha netán világjárásunk közepette egy nagyvárosban sétálás közben egy "összekuporogott" telefonfülkével találnánk szemközt magunk, melyből egy iszonyatos csákány áll ki, és alatta tócsákban áll a "vér", akkor se vonjunk le túl hamar téves következtetéseket. Reméljük inkább, hogy egy eredeti "banksy"-vel hozott össze a sors - vagy egy lelkes epigon művével…


A kezdetben gerillaként lázadó művészből az idők folyamán keresett alkotó lett. Akárcsak a street art más képviselői, ő is politikai jellegű falfirkákkal kezdte. Később tért át a részletekben gazdagabb, kidolgozottabb, "műalkotás-szerűbb" stenciles technikára.

Nagy múzeumokba és kiállítótermekbe kezdetben csak becsempészve jutottak be munkái, ám mára már maguktól keresik fel galériák, aukciósházak.
A Sotheby’s árverési cég 2006 októberében mintegy 75 ezer dollárért adta el egy hat lapból álló szitanyomatát, melyen Kate Moss-t örökítette meg Andy Warhol stílusában.
Vásárlói között híres hollywoodi sztárok, mint Angelina Jolie vagy Jude Lowe is megtalálhatók, és olyan együtteseknek tervezett már albumborítót, mint a Blur.

A hírek szerint a brit vasúti társaság nemrégiben kiadványt bocsátott dolgozói rendelkezésére, melyek Banksy munkáit és azok jellemzőit írják le, nehogy a lelkes dolgozók a többi falfirkával együtt eltakarítsák véletlen a mester legújabb munkáit. A felfedezett képeket tartalmazó felületeket leszerelik, illetve kiemelik, és árverésre bocsátják (jótékony célra), majd új falakkal, csapokkal, szekrényekkel helyettesítik az értékessé vált darabokat.Bár nem mindenki teheti meg, hogy most rögtön repülőre üljön, és megkeresse Banksy munkáit a falakon, ám nézelődésre az internet is több címet kínál: Banksy hivatalos oldalán pedig minden érdeklődő ízelítőt kaphat a titokzatos művész grafikáiból, egyéni tájképfestészetéből éppúgy, mint falfirkáiból és különös "szobraiból".


(Képek forrása: www.banksy.co.uk)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2007-12-22

Írt kommentek:

1 db

Zsirai Tibor 2008-02-13 15:03:01
Kedves Noresz! Lehetséges, hogy pontatlan a megfogalmazás (ha nem volt egyértelmű, minden bizonnyal van benne valami), ezért kiegészíteném pár gondolattal a kiemelt részt. A műalkotás-szerűbb kivitelezést arra értem, hogy a stenciles munkáknál gondosabban előtervezhet a művész, biztosabban helyezheti el "kézjegyét" időszűkében is a falakon. Kevesebb, ám jól előkészített, ügyesebben meghúzott íveivel Banksy munkái is jóval kifejezőbbé váltak az idők során, mint azt az egyszerűbb, pusztán "tájékoztatni óhajtó", korai fújt firkái. A "részletgazdag" lehet, hogy nem a legjobb szó, talán a "tartalomgazdagabb" lehetne, amivel elytesíthető.

Köszönöm, hogy olvastál, s hogy felhívtad a figyelmem a hibára!
nem
regisztrált
Noresz 2008-02-12 15:21:48
A stenciles technikára pont az egyszerűbb vonalvezetés jellemző, hiszen ott egy sablon alapján dolgoznak az alkotók. Szóval az a mondatod, hogy: " Később tért át a részletekben gazdagabb, kidolgozottabb, "műalkotás-szerűbb" stenciles technikára." nekem kicsit zavaros. Egyébként tök jó, hogy Magyarországon is kezdik végre elfogadni a streetartot művészetként.
nem
regisztrált
Kovács Rita 2007-12-29 17:35:53
Tetszett a cikk stílusa,és érdekesnek találtam magát a témát is. Köszönöm hogy ezzel is gazdagodhattam!
nem
regisztrált
Wendler Zoltán 2007-12-17 22:14:59
Mindig is elgondolkodtam a szürreális világok megfestőin, illetve a képek által közölt látványon. Jó a cikk! Üdv.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei