2007. december 30.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Damaszkusz lesz az arab kulturális főváros 2008-ban

Egy évre a szíriai fővárosra figyelnek majd az arab kulturális élet szereplői és mindazok, akik a térségre nem csak a sajnálatos módon jellemző puskaporos hordóként gondolnak, hanem igyekeznek felfedezni a háttérbe szorított, évezredes csodát.
2008 januárjától decemberéig tömérdek színpadi és zenés eseménynek, valamint kulturális társalgásnak ad helyet Damaszkusz.

Többekkel egyetemben Noam Chomsky amerikai nyelvész és baloldali gondolkodó, Milan Kundera cseh író és a híres libanoni énekesnő, Fairuz is elfogadta a meghívást Szíriába, így könnyen jelenthető ki, hogy valóban színes, érdekes programok várják majd az érdeklődőket. (Közülük az utóbbi húsz év után tér vissza Szíriába, január 28-án ad koncertet.)


Mégsem mindenki számára örömteli az a hír, hogy a háborúktól olyan gyakran fenyegetett vidék egy esztendőn át felvillantja az arab hagyomány és kultúra csodálatos arcát. A szíriai író, Ibrahim Haj Abdi például "múló tüneménynek" tartja a kezdeményezést.
"A szíriai kulturális elit talán el is hinné a szervezők ígéreteit, hogyha ezeket olyan tett is követné, aminek hatására kiszabadulhatnának az ország bebörtönzött nagyjai, például Michel Kilo író" - nyilatkozta Abdi a "Sunday" című brit napilap arab nyelvű példányában, az Al-Hayat-ban.

Michel Kilo-t 2006-ban börtönözték be, miután másik háromszáz szíriai és libanoni értelmiségivel együtt aláírt egy közös bejrúti-damaszkuszi nyilatkozatot. Idén májusban vált jogerőssé az ítélet, a bíróság három évre ítélte.
A nyilatkozat a két ország tartós békéjére törekszik és arra, hogy Szíria ismerje el végre azoknak a libanoni területeknek is a függetlenségét, ahol szír megszállás volt három évtizeden keresztül, egészen 2005-ig.


Szintén bírálta rendezvénysorozatot az Al-Hayat hasábjain egy másik szíriai regényíró, Samar Yazbek: "A szervezőket látva hamar elszállt abbéli reményem, hogy újra fel tudnák virágoztatni azt a kultúrát, amit eddig évtizedeken keresztül romboltak".

A változatos rendezvények mellett májusban egy közös konferenciát is szerveznek Chomsky, Kundera és Isabel Allende írónő - Salvador Allende, a korábbi chilei elnök lánya - részvételével.

Január 10-én kezdődik a 2008-as kulturális programsorozat a Damaszkusz felett álló Mount Quassiun kilátóról indított tűzijátékkal, amelyet kilenc nappal később egy állami ünnepség követ. Magát az "Arab Kulturális Főváros" sorozatot 1996-óta rendezik az UNESCO támogatásával, a stafétabotot pedig Algír (Algéria) adta át 2007 végén.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei