2008. január 3.Szabó G. István
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Hundertwasser és Bíborcsiga - Kép, vers, zene, Múzeum+

A Szépművészeti Múzeum különleges estére invitálja január 10-én a hamarosan véget érő Hundertwasser-kiállítás látogatóit a Múzeum+ program keretén belül. Az este 6 órától kezdődő rendezvények egyik ínyecsége a "varázslatos különc" festőművész képeihez és grafikáihoz komponált spirálverseiket bemutató Bíborcsiga Irodalmi Csoport fellépése.

Szokatlan rajongás ez a művész munkásságáért, de egyben kivételes alkalom is, hogy találkozzanak a szavak és képek egy páratlan előadás keretében.

Friedrich Stowasser 1928-ban, Bécsben látott napvilágot. Élete során a világ számos pontján otthonra lelt, de művészetében mindvégig megőrizte nemzeti gyökereit. Alkotásaiban - elsősorban a nagyvárosokban élő embereknek - a szépség, szerelem, románc, gyermeki emlékek iránti olthatatlan vágyát tükrözi vissza.
A kiállításon a Bécsi Múzeumból érkezett festészeti és grafikai alkotások mellett kárpitok és könyvek is láthatók, míg építészeti munkásságából a házakról készült fotók nyújtanak fenséges ízelítőt. A tárlat egy olyan alkotóművész életét mutatja be, aki nem csak művészetével, hanem gondolkodásmódjával és különc életmódjával is felhívta magára a figyelmet, és minden egyes munkájával tenni is szándékozott, nem csak beszélt a világot fenyegető problémákról. (Világot megváltoztatni vágyó szándékának jó példái figyelemreméltó írásai: A látás nyelvtana, Penészkiáltvány az építészeti racionalizmus ellen, Meztelenbeszéd a harmadik bőr jogáért.)
Műveiben gyakran előtérbe helyezte az ember és az őt körülvevő környezet harmóniájának szükségességét, a természet szeretetét. Jellemző gondolkodására és felfogására az alábbi idézet: "Néhányan azt állítják, a házak falakból állnak. Szerintem ablakokból."

Nem véletlen, hogy egyik legkülönlegesebb építészeti alkotása a bécsi Hundertwasser-ház, amely egyben műveinek otthona. Páratlanul gazdag festői, grafikai és iparművészeti munkáiban a változatos színek és formák egybeolvadását éppúgy megfigyelhetjük, mint az általa áttervezett épületeken. Képein a természetet sok esetben elnagyolt, ennek ellentételezésére épületeit többnyire átkarolják, nyílásait zöldellve töltik ki fák, virágzó és színes bokrok, így hirdetve alkotójuk ökologikus világszemléletét.

A Múzeum+ estén többek között a Bíborcsiga Irodalmi Csoport - egy fiatal költőkből álló csapat, akik a verseken kívül a festményekért is rajonganak - olyan különc előadást tervezett, mint amilyen maga a művész is volt. A BICS tagjai ugyanis a kiállítás egyes képeihez meglepő és egyben szórakoztató spirálverseket írtak. Hogy még különlegesebbé tegyék ezt a szokatlan napot, a versek felolvasásán kívül a nézőket is szeretnék bevonni egy óriás spirálvers megírásába. Ezenkívül lesz még asszociatív fényképvetítés, és a hangulat fokozására a bolgár népdalokat feldolgozó Korai Quintett zenél majd.
(Hamarosan interjút is olvashatnak a Bíborcsiga Irodalmi Csoporttal)

Kapcsolódó cikkünk:
Béketeli, esős napokra - Hundertwasser még egy hónapig

*


A Múzeum+ teljes programja 2008. január 10-én (a Szépművészeti ezen a napon 22.00-ig tart nyitva)


Jazz Szalon (Márvány Csarnok):
18.00-tól vendégünk Szaniszló Richárd (vibrafon) és Cseke Gábor (zongora)

Találkozás a műtárgyakkal

18.15 és 20.00 "Meseszőnyegek és mesevásznak" - Tárlatvezetés az "Egy varázslatos különc" c. kiállításon - Csordás Izabella

18.30 és 20.30 Képek és terek. Cézanne-tól az absztrakcióig - Tárlatvezetés a "Picasso, Klee, Kandinszkij" c. kiállításon - Tettamanti Zsófia

19.00 Guided tour in English! "Beautiful Winter Scenes" by Rita Magosi

19.00 és 20.45 Miszticizmus, erotika és polgári öntudat - a középkori és a reneszánsz német művészet arcai - Tárlatvezetés a Régi Képtárban - Mertus Ágnes

19.30 és 21.00 Udvarhölgyek és színész-sztárok - angol festészet a Szépművészeti Múzeumban - Vécsey Axel

Különleges Múzeum+ program:

19.00 Verslabirintus. Mondatspirálok Hundertwasser képeihez - A Bíborcsiga Irodalmi Csoport estje

*


Helyszín: Budapest, Szépművészeti Múzeum
Időpont: 2008. január 10. 18.00-22.00

Múzeum+ teljesárú jegy: 3600 Ft
Múzeum+ kedvezményes jegy: 2000 Ft
(mindkettő érvényes: állandó és időszaki kiállítások, Jazz Szalon, tárlatvezetések, különleges programok)

A Múzeum+ programokra nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatti ingyenes belépést biztosító kedvezmények. Akik a rendes nyitvatartási idő alatt ingyenességre jogosultak, az esti programokon kedvezményes jeggyel vehetnek részt. Továbbá kedvezményes belépésre jogosultak: érvényes diákigazolvánnyal rendelkező diákok és magyar nyugdíjasok.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-01-23

Írt kommentek:

18 db

Klári Zsázsa 2008-01-27 22:32:18
Sajnálom, hogy nem láthattam a kiállítást, nagy rajongója vagyok Hunderwassernek. Sokmindenben egyetértek vele, szemléletmódja példaértékű.
+"Pletyka": előszeretettel hordott felemás zoknit (ahogy én is), és amikor megkérdezték tőle, miért, válasz helyett visszakérdezett: Miért? Maga miért hord egyformát?
Persze kicsit különc volt az vitathatatlan, de az a baj, hogy nem csak zoknija és alkotási stílusa miatt tartották annak, hanem a természet iránti hatalmas szeretete miatt is!

Csatlakozott:

2008-01-13

Írt kommentek:

12 db

Katalin 2008-01-25 12:36:50
Sajnos nem adatik meg mindnyájunknak az alkalom élőben látni egy Hundertwasser kiállításst, ahol szíve lelke gatzdagodik, de részesülhet a szó művészeinek a témához kapcsolódó szellemi ajándékában is. Gratulálok az ötletgazdáknak, a megvalósítóknak és a cikk írójának, aki minderről tömören szakértelemmel tájékoztatott bennünket.

Csatlakozott:

2008-01-17

Írt kommentek:

17 db

zsike 2008-01-17 19:04:03
A Szépművészeti Múzeum egy különc művész életét, munkásságát mutatja be.
Stowasser világpolgár volt, aki a művészet számos ágát művelte.
Olyan művész, aki gondolkodásmódjával, és különc életmódjával hívta magára a figyelmet.
Munkái a világot fenyegető problémákat tárja elénk.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei