2008. január 21.Nádor Gábor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Reneszánsz év 2008 - BMK: Én gyönyörűségem; Műjég: reneszánsz bál

550 éve koronázták királlyá Mátyást, aki elhozta hazánkba az "újjászületés" irányzatásnak legfőbb képviselőit, felvirágoztatva így a magyar kultúrát - ebből az alkalomból 2008 hivatalosan is a "Reneszánsz éve" lesz, melyet számos tudományos, kulturális és művészeti rendezvénnyel ünnepel Magyarország.

Hunyadi Mátyás, vagy ahogy gyermekkorunkban ismertük, Mátyás király legendás tetteit sokan még az iskolába járás előtt megismerik és megszeretik mulatságos, tanulságos mesék által. Később, az iskolában aztán bepillantást nyerünk igazi erejébe, hatalmasságába. 1458-1490-ig tartó uralkodása az egész országnak csak hasznára vált. Bár kemény adókat hajtott be a néptől, Magyarország mind tudományosan, mind művészetileg fejlődésnek indult, és ez keménykezű uralkodásának volt köszönhető.

Hunyadi Mátyás nevéhez jelentős mennyiségű építkezés fűződik: a Budai vár mellett Vajdahunyadon, Visegrádon, Diósgyőrött, Pozsonyban, és Kőszegen létesített várakat reneszánsz stílusban. Gótikus templomok, mint a vajdahunyadi ferences templom, az óbudai Fehéregyháza vagy a kolozsvári ferences templom építése, valamint a székesfehérvári királyi bazilika átépítése is a nevéhez kötődik; ezenkívül egyetemeket is létrehozott: Pozsonyban 1465-ben, Budán pedig 1475-ben.
A király híres itáliai művészekkel tartotta a kapcsolatot, de egész uralkodása alatt foglalkoztatta a hazai festőket is; tőlük származnak a vajdahunyadi falfestmények, az ún. Mátyás-loggia freskói, a gótikus falfestménymaradványok Budán és Visegrádon.
Könyvtára, a Corvina, világhírű volt - a király nagy könyvgyűjtőnek számított, számos ritkasággal töltötte meg a polcokat, de nemcsak dísznek használta a könyveket, hanem ő maga is sokat olvasott. Felesége, Beatrix hatására kereste a szép példányokat, az illusztrált kiadásokat, könyvtárosát gyakran küldte Firenzébe könyvbeszerző útra. Később saját másolóműhelyt létesített Budán, ahol harminc könyvmásolót és könyvfestőt alkalmazott. A könyvekkel, kódexekkel szoros összefüggésben a kézművesség egy új ága, a könyvkötés is fellendült. Mátyás könyvei bársonyba, selyembe vagy bőrbe voltak kötve - ezen utóbbiak közül 43 eredeti bőrkötésű Corvina-kódex maradt fenn az utókornak (ezek közül legtöbb az Országos Széchényi Könyvtárban található).
A művészetek terén is újat teremtett a király - Mátyás századában alakult ki egy új művészi technika: a fametszetek és rézmetszetek sajátos művészete, melyekre Itáliából és Németországból, azaz a grafikusművészet őshazájából tett szert mesterekre. Ezzel párhuzamosan fejlődött a könyvnyomtatás és a kézművesség, a kisművészetek közül pedig elsősorban az ötvösség és a textilművészet. Régi hagyományok és az olasz újítások alapján fejlődött a kerámia, és az üvegnek is nagyon fontos szerepe volt...

550 év telt el megkoronázása óta, és a fejlődések nem álltak meg. Bár sokszor tapasztalunk lemaradásokat más országokhoz képest, azt mégsem állíthatjuk, hogy ezek a művészet vagy a tudomány terén jelentkeznének.
Magyarország 2008-at jelölte ki eme világméretű megemlékezés, a "Reneszánsz év" időpontjának. A jubileumi ünnepségsorozat január 22-én, a magyar kultúra napján kezdődik, ettől kezdve egész évben országszerte számos rendezvény és műsor várja az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat egyaránt, többek között természetesen a fővárosban, Budapesten is.

BMK: Én gyönyörűségem

Az Újjászületés évfordulója alkalmából a Budapesti Művelődési Központ "Én gyönyörűségem" címmel emlékezik a magyar kultúra napjáról.
Ezen alkalomból a Kecskés Együttes zenével és tánccal fűszerezett irodalmi estjét tekinthetik meg az érdeklődők 2008. január 22-én, 19.00 órai kezdettel. A műsor ismert és kevésbé ismert reneszánsz alkotók műveit, illetve reneszánsz korból származó népköltészeti szemelvényeket elevenít fel vagy szólaltat meg. A palettán éppúgy szerepelnek a magyar reneszánsz emblémáinak számító Janus Pannonius és Balassi Bálint költeményei, mint a tankönyvekből kimaradt Huszrev Ásiki szerelmes dala, a "Szeretlek én" vagy Esztergomi Farkas András "Jersze emlékezzünk" című műve. Az esthez dr. Medvigy Endre mond bevezetőt.
Alternatív irodalomóra? Hagyományőrzés? Koncert? Színházi produkció? Döntse el a tisztelt közönség. A belépés a rendezvényre ingyenes.

Helyszín: BMK, 1119 - Bp. Etele u. 55.
Időpont: 2008. január 22. 19.00
Információ: www.bmknet.hu
Jegy: nincs

*

Műjégpálya: reneszánsz bál és kaszinó

Akik a "mozgalmasabb" programokat kedvelik, azoknak ajánlható a Műjégen január 24-én megrendezésre kerülő bál, ahol este 9-kor kezdődik a Csúszkaszínpad a jégen, a Mare Temporis egyesület előadásában. Előadásukban megelevenedik Mátyás királlyá koronázása, Firenze a Mediciek korában, Mátyás és Beatrix udvara és a kor számos ismert történelmi alakja. Mindez a Szépművészeti Múzeum Reneszánsz évi tárlatának, "A Mediciek fénykora. Élet és művészet a reneszánsz Firenzében" megnyitása alkalmából.

Részletes program:

Reneszánsz színpad programja (Mare Temporis egyesület előadásában):

21:00-21:30 Angyaltánc Csúszkaszínpad a jégen: Mátyás királlyá koronázása (fellép: ifjú Hunyadi Mátyás, Szilágyi Erzsébet, Szilágyi Mihály)

21:40-22:10 Lovagok viadalra gyűljetek Csúszkaszínpad a jégen: Firenze a Mediciek korában: (fellép: Lorenzo de’ Medici, Lucrezia Tornabuoni, Michelangelo Buonarroti/Savonarola)

22:20-22:50 A Tűz ölelése Csúszkaszínpad a jégen: Mátyás és Beatrix udvara (fellép: Hunyadi Mátyás, Aragóniai Beatrix, Galeotto Marzio)

23:00-23:30 Próbáztatás Csúszkaszínpad a jégen: Medici Katalin gyermekei (fellép: Navarrai Margit, III. Henrik)

Reneszánsz kaszinó (21.00-23.30)
Nyerjen reneszánsz ereklyéket és varázsszereket kártyaruletten, kockajátékon vagy Trou Madame golyógurításon!

Leonardo asztrológiai laboratóriuma (21.00-23.30)
Mindenki egyszerűen, játékosan tanulmányozhatja saját születési horoszkópját. Az asztrológust fából készült látványos reneszánsz "gépezetek" helyettesítik.

Az este folyamán Németh Attila királyi főszakács reneszánsz menüjét kóstolgathatják a résztvevők!

Helyszín: Műjég, 1146 - Bp. Olof Palme sétány 5. (Városliget)
Időpont: 2008. január 24. 18.00-24.00
Belépőjegy (korcsolyával vagy anélkül) annyi forint, ahány éve Mátyás trónra került!*
Jegyek a helyszínen, illetve elővételben (január 16-ától) a Szépművészeti Múzeum boltjában kaphatók!
(*550 Ft)
Info: www.szepmuveszeti.hu

*

Akik az országos előadások és rendezvények iránt érdeklődnek, azok a http://www.reneszanszev.hu/ oldalon számos program közül válogathatnak.


Kapcsolódó cikkünk:
Reneszánsz év 2008 - Mátyás, az igazságos a MÜPA vendége

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
kovács Józsefné 2008-02-10 13:09:10
Egy országban manapság igazságot tenni szinte lehetetlen. Vannak bíróságok akik ezzel foglakoznak de oda már "nagy " ügyek tartoznak. Véleményem szerint ahhoz hogy ne juthassanak el az emberek már gyerekkorukban a családon belül irányítani kell a figyelmüket. Ehhez még hozzájárul az óvoda az iskola ha a tanár elég empatikus ehhez a dologhoz és nem kell bemenni a szülőnek a tanárhoz. A gyerekek a fél napjukat töltik ott
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei