2008. február 4.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Pajzán Valentin-nap a Budapesti Művelődési Központ műsorán

Hogy mi mindennel lehet feldobni egyes ünnepeket, azt csak a fantáziánk korlátai befolyásolják. Manapság bizony jólesik, mikor nem - feltétlenül - pénztárcánk szabja meg ünnepi hangulatunk mértékét. A Budapesti Művelődési Központ mindenesetre megpróbálja a lehetetlent és elcsalogatja a Valentin-napi szerelmes és cukimuki, ámbár méregdrága ajándékok után fejvesztve loholó párocskákat egy pajzán délutánra.

A Valentin-nap (kevésbé liberális körökben Bálint-nap) valószínűleg azért került február 14-ére, mert addigra mindenki túltette magát a karácsonyi és szilveszteri megrázkódtatásokon, sőt, már a szőnyegből veszélyes szúrófegyverként kiágaskodó tűlevelek hírmondóit is eltüntették a derék háziasszonyok. Jön tehát február közepe és valamivel mégiscsak fel kell dobni a szürke hétköznapokat, közeledve a szerelmesek évszakához. Apropó, tavasz! Akit elkap a zsongás és a szíves is hevesebben ver kikeletkor, annak bizony előre fel kell készülnie a szoknya- (bocsánat, hölgyeknek nadrág-) vadászatra. Erre nyújt tökéletes alkalmat a virágkereskedők és plüss-szív árusok pirosbetűs ünnepeként is számon tartható Valentin-nap, február 14-én.

De miről is szólt eredetileg a Bálint-nap, és kiről kapta nevét? Alighanem csak kevés szerelmes foglalkozik ezekkel a kérdésekkel akkor, mikor már csak pár órája van vissza az esti randevúig, és még be sem szerezte a február 14-én elengedhetetlen csokidrazsét, parfümöt, plüssmackót és szívecskét, csokrot, színházjegyet, plazmatévét és világkörüli utazást.
Pedig Bálint nem arról lett híres, hogy szerelmének felvásárolt néhány ókori római provinciát, hanem a szeretete által végrehajtott csodáról. Mártírrá válása előtt ugyanis valódi csodát tett: meggyógyított egy vak lányt, majd mikor kivégzéséhez készülődtek, üzenetet juttatott el hozzá, amelybe csak ennyit írt: "A Te Bálintod". Innen ered hát a Bálint-napi (az angolszász világban még mindig hatalmas képeslap-bizniszt jelentő) szerelmes levélkék küldése.

Ami a felnőtt korú szerelmesek körében általában az ajándékozási rítus után következik, arról meglehetősen illetlenül nyilatkozik a köznyelv. Nem úgy az irodalom, mely számtalan módon bírja szóra az erotikumot és a vágyat a virágnyelvű utalásoktól a vaskos pajzánságokig.
Ezekből a szavakból kötött, célratörő virágcsokrokból kaphat egy kis ízelítőt a közönség a Budapesti Művelődési Központ rendhagyó Valentin-napi műsorán Závory Andrea színművésznő előadásában. A február 14-én 19 órakor kezdődő irodalmi esten felvonultatott pajzán poéták és műveik sora Sapphotól Weöres Sándorig, az ókortól napjainkig terjed. A korhatáros, 16 éven felülieknek szóló műsor remek alkalom egy kulturált, ám nem minden célzatosságot nélkülöző Valentin-napi randira, későbbi találkákra pedig kiváló verbális muníciót biztosíthat!

*

"Szerető, szerető kell ma nekem már"
erotikus versek Závory Andrea színművész tolmácsolásában
Időpont: 2008. február 14. 19 óra
Cím: Budapest Művelődési Központ (Budapest, XI. kerület, Etele út 55.)
Belépőjegyek ára: 400 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-01-14

Írt kommentek:

11 db

Florilla 2008-02-10 10:24:31
Nah,ilyenkor sajnálom,hogy vidéki vagyok.Minden jóról lemaradok.Érdekes az előadás felvezetése.Nem bánnám,ha a kis "virágcsokor" megjelenne valamelyik honlapon,hogy ha már személyesen nem is hallhatom,legalább a szememnek adjak!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei