2008. február 14.Nádor Gábor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

My City Amsterdam - Hollandia fővárosa az A38-on és a Millenárison

Idén február-márciusban a holland-flamand művészetből kaphat ízelítőt az, aki ellátogat a Low fesztivál valamelyik rendezvényére. A programsorozat egyik kiemelt jelentőségű állomása a My City Amsterdam, melynek keretén belül változatos kulturális élményekkel gazdagodhatnak a koncertek, kiállítások, beszélgetések résztvevői az A38 hajón és a Millenárison.

Az elmúlt évek után, amikor is Prága, Varsó, Moszkva és Belgrád mutatkozott be nálunk, 2008 februárjában Amszterdam költözik Budapestre, a My City Amsterdam-mal. Bár mindegyik említett városnak megvan a maga varázsa, hozzájuk viszonyítva Amszterdam maga a szabadság. (Persze az sem elhanyagolható tényező, hogy nyugaton található, míg a korábbi városok Európa keleti vidékein fekszenek.)


Van Gogh Múzeum


Amszterdamot 1200-ban alapították, nevét a városon áthaladó Amstel folyóról kapta. A kikötőváros és egyúttal kereskedelmi központ aranykorát ugyan 1585 és 1672 között élte, de fővárossá csak 1813-ban vált. A város körülbelül 100 kisebb szigetecskére tagolódik, ezekre a lakók könnyű favázas cölöpházakat építettek, amik a süllyedékeny, homokos talaj miatt szükségszerűnek bizonyultak, a szigeteket pedig a grachtok fölött átívelő hidak kapcsolják össze egymással.
Amszterdam kulturális téren is méltán nevezhető fővárosnak, rengeteg színház, múzeum található itt, leghíresebb az 1885-ben épített Rijksmuseum, de megtalálható ott a Rembrandt ház, valamint a Prinsengracht 26, ahol Anna Frank írta naplóját a német megszállás éveiben. A kontiens legrégebbi repülőtere, a Schiphol ugyancsak a holland fővárosban található.


De Munt


A programsorozat fővédnöke Eddy Terstall író-rendező lesz, akinek 2004-es "Simon" című filmjét a legjobb idegennyelvű film kategóriájában Oscar díjra jelölték. Mivel a My City Amsterdam egy csereprogram része, érdemes tudni, hogy májusban Budapest mutatkozik majd be az amszterdami Melkweg-ben, Euróba legpatinásabb klubjában, és a Sugar Factory-ben.

A Millenárison


Február 16. (szombat)

18.00 - Ahogy én látom, útifotó-kiállítás
Herb van Drongelen merész vállalkozásba fogott, 1997-ben indult el egy 110 km-es, 6 éven át tartó kerékpáros túrára. Az út során 5 kontinens 69 országában járt, köztük hazánkban is. Élményeiről több mint 10000 kép készült, ezeket vitték fel egy 60 méteres vászonra, mely ezen a kiállításon tekinthető meg.

Az A38 hajón


Február 21. (csütörtök)

18.00 - Eddy Terstall: Simon
A BELÉPÉS DÍJTALAN!
Édesbús komédia, amely egy különleges barátság történetét meséli el.

19.30 - Beszélgetés Eddy Terstall filmrendezővel
A BELÉPÉS DÍJTALAN!
Pálos György beszélget a fiatal rendezővel, aki társadalom érzékeny mondanivalójával hívta fel magára a figyelmet.

21.00 - Amsterdam Klezmer Band (NL), New Cool Collective (NL)
Elővétel: 2000 Ft
A fellépés napján: 2500 Ft
A Holland főváros két legnevesebb zenekara: a balkáni és roma ritmusokat klezmerrel ötvöző AKB és a forró karibi ritmusokat dzsesszel vegyítő NCC lép fel repertoárjukban olyan stílusokat mutatnak be, amelyek a VILáGZENE, NéPZENE, HIPHOP, FUNK, SOUL, DZSESSZ kategóriákat töltik be.
(Az együttesekről és a koncertről hamarosan beszámoló készül.)

Február 22. (péntek)

19.00 - Kerékpárral a Föld körül - Beszélgetés Herb van Drongelennel
A BELÉPÉS DÍJTALAN!

21.00 - Quimby, Alamo Race Track (NL)
Elővétel: 2000 Ft
A fellépés napján: 2500 Ft
A Quimby egy 1991-ben, Dunaújvárosban alakult zenekar, erős koncert- és klubzenével, a magyar zeneipar egyik kimagasló együttese.
Az ART fiatal Holland együttes, a zenéjük is ezt a fiatalságot tükrözi, mind punkos, mind indie muzsikájával, és a New Yorki Strokesot-éhoz hasonlatos szövegével.

Február 23. (szombat)

21.00 - Zagar, About (NL), zZz (NL), Eboman (NL), Killbert
Elővétel: 2000 Ft
A fellépés napján: 2500 Ft
Zságer Balázs a zenei atyja a Zagar együttesnek. A muzsikát Yonderboi-éhoz szokták hasonlítani, csak itt nem előre betáplált dobolásról van szó, hanem igazi hangszerekről. A zenei hangzás másik változatossága, hogy a bluestól a bossa nováig minden ritmus megtalálható benne.
Az About egy Holland újhullámos zene, vicces és okos szövegekkel és rafinált hang-vegykonyhával, diszkós, és Breakbeat, ska-Punk és inde rock keverékével.
A zZz-t három dolog jellemzi: erotika, elektronika, és rock and roll. A kétszemélyes együttes (billentyű és dob) zenéjével letaglózta a németalföldi undergroundot - első lemezük 2005-ben jelent meg, folytatása azóta sem született.
Eboman különlegessége művészi fokra emelt elektro-szobrászatában rejlik. A testére szerelt érzékelők segítségével politikusok és népszerű közszereplők beszédeit, gesztusait darabolja fel, és zenéje segítségével alakítja át egy fajta teljesen autentikus szetté.
A Killbert igazi DJ zene. A Lollipop létrehozásával indult a zenekar pályafutása, mára azonban nemcsak hogy sorozattá nőtte ki magát, hanem azon is túlhaladt.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei