2008. február 15.Zelenij Linda
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Ma kezdődik a Low holland-flamand fesztivál - Kultúraözön Budapesten

2008. február 15-én indul és egészen március 12-ig tart a nagyszabású Low fesztivál a fővárosban, melynek célja a holland-flamand kortárs művészet bemutatása, a szó globális értelmében. Az előadások, a kiállítások, filmek, hangversenyek és egyéb rendezvények között minden korosztály megtalálhatja az ízlésének megfelelő programot.

A művészet, mint olyan, nehezen megfogható, hiszen mindenkinek más és más, ezért egységes definíció sincsen rá. A kortárs művészet meghatározása még ennél is bonyolultabb (legfőképpen, amikor szkeptikusan egy olyan alkotást nézünk, amely elsőre akár egy összecsapott festékpaca is lehetne), mára azonban egyértelmű létjogosultságot szerzett magának, és hatalmas népszerűségnek örvend a fiatalok körében is. Erre alapozva jött létre a Low fesztivál ötlete. (A "Low" elnevezés a Németalföld tengerszint alatti területeit jelenti (Low Countries), amihez hozzátartozik Hollandia és Flandria is.)

A nagyszabású rendezvény keretein belül láthatunk képzőművészeti alkotásokat, modern formatervezést, színházi előadásokat, filmeket és változatos zenei koncerteket. A rendezvénysorozat a kortárs művészetek bemutatása mellett komoly hangsúlyt fektet a holland-flamand-magyar barátság kiépítésére, terjesztésére és megerősítésére, ezért a szervezésben a Holland Nagykövetség és a Flamand képviselet is komolyan kivette a részét. Ezt bizonyítja, hogy a február 15-én, a Műcsarnokban (19:30) tartandó megnyitóra ellátogat Margriet holland királyi hercegnő, Frans Timmermans, a Holland Királyság európai ügyekért felelős minisztere, valamint Geert Bourgeois, a flamand külügy, média, turizmus és adminisztratív ügyek minisztere is.
Az izgalmasnak ígérkező programsorozat több mint húsz budapesti helyszínen zajlik majd, közel száz előadással és ötszáz kiváló előadóművésszel.

A képzőművészet szerelmeseinek nem szabad kihagyniuk a február 16-án, az Ernst múzeumban nyíló provokatív kiállítást, ahol Wim Delvoye alkotásait lehet megtekinteni. Delvoye-t tekintik a kortárs képzőművészet fenegyerekének, jelszava pedig lehetne "humor és meghökkentés" - garantáltan nem hagy hidegen senkit.

Festészet és multimédia: a Millenáris Teátrum színpadán február 18-án a "Rembrandt tükre" című zenés színdarab a zseniális festő életével foglalkozik.

Hogy a gyerekek se maradjanak ki a jóból, így számukra megrendezik március 8-án a holland-flamand gyereknapot, amely egy egész napos programsorozattal várja a kicsiket és szüleiket a Millenáris park területén.

De lesz még WAMP holland-magyar designfesztivál, gyermekvonatok dokumentum-kiállítás, zongoraest Jan Michiels-szel, Double Grounds jazzkoncert, filmfesztivál az Urániában és sok minden más is.

A rengeteg program áttekinthetőségének érdekében Low fesztivál teljes időtartamára nyitottak egy külön információs központot a Merlinben, ahol pontos tájékoztatást adnak, valamint a tájékozódást segíti a www.lowfesztival.hu weboldal is.


Kapcsolódó cikkeink:
My City Amsterdam - Hollandia fővárosa az A38-on és a Millenárison
Mit mond Rembrandt tükre? - LOW holland-flamand Kultfeszt

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei