2008. március 3.jka
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Igazi török hangulat - Gül baba türbéje zarándokhely és kiállítás

1541 tavasza. Helyszín: Budapest, a Rózsadomb keleti lejtője. Egy török férfi sétálgat itt, rózsát visel a turbánján. Ő Gül baba, az itt élő török szerzetesek vezetője. Nem is sejti még jövendő halálát, melynek emlékére ezen a helyen egy sírkápolna épül majd, állandó kiállítással és gyönyörű kerttel, muzulmán zarándokhelyként, az utókor számára.

A kápolna története a török hódoltság idején kezdődik. 1541 tavaszán Gül baba, a bektasi rend vezetője megbízást kap I.Szulejmán szultántól; hozzon létre egy vallási központot a török hódítóknak Budán, hisz következő céljuk a Budai vár elfoglalása lesz. A hívő török katonáknak mindenképp fontos, hogy az iszlám vallást gyakorolják, ezért a bektasi rend fő feladata ( kik katonai neveléssel is foglalkoztak a hittérítés mellett) az ő általuk "dzsáminak" nevezett saját templom kialakítása.
A Rózsák atyja becenevet kapott szerzetes (a turbánjába tűzve egy rózsaszálat hordott) társaival lelkesen vág neki a feladatnak, s amikor a törökök elfoglalják 1541 augusztusában a magyar királyok székvárosát, már a dzsámivá átalakított Nagyboldogasszony templomban köszönhetik meg Allahnak győzedelmüket. Gül babát viszont korán elragadja a halál, 1541. szeptember 2-án máig tisztázatlan körülmények között eltávozik az élők sorából.

Szulejmán szultán úgy dönt, türbét emeltet barátja emlékére. (A türbe népszerű iszlám sírhely volt abban az időben, ilyen kápolnában csak a szultánok és a magasabb vezérek lelhettek örök nyugalomra.) Gül baba türbéjét Jahjapasazáde Mehmed pasa építteti meg 1543 és 1548 között. A török nemzedék bizony nagy becsben tartja a sírkápolnát, amely hamar iszlám zarándokhellyé válik, mivel akkor ez körülbelül az ötödik türbe-építmény az oszmán-török birodalom időrendi rangsorában.

Amikor véget ér a török uralom, a sírhely rendeltetése átalakul. A jezsuiták kezébe kerülve keresztény kápolna lesz, majd 1790-ben értékesítésre kerül, és magántulajdonná válik. Az 1800-as évek elején újra török zarándokhelyként emlegetik a források, 1885-ben a török kormány grill Lajossal fel is újítatja az épületet.
A 20. század elején műemlékké nyilvánítják, majd megkezdik a restaurálását is.
Sajnos a második világháború pusztítása nem kerüli el Gül baba nyughelyét sem, így az 1960-as években újabb javításokra van szükség, majd tíz év múlva gyönyörű teraszt is építenek a sír köré.

Jelen látható formáját 2000. augusztus 21-én láthatják először az érdeklődök. A K. Pintér Tamás építész által készített tervek alapján a türbe körül meseszép zarándokhely épül: oszlopcsarnokban, díszkutakban, kultikus szerepű csesmétben, márványburkolatú szelszebiltben gyönyörködhet az odalátogató. Az Összmagyar Galéria által szervezett állandó kiállításon megtekinthetjük a török hódoltság kincseit, és aki egy igazán jó török kávét szeretne inni, az megteheti az itt működő kávézóban.

Varázslatos hely ez: itt járva megelevenedik az az időszak, melyben Gül baba élt és tevékenykedett. Aki szeretne egy kicsit álmodozni, vagy egy kicsit egzotikusabb helyen érezni magát a gyönyörű tavaszi napsütésben - nos, az megteheti akár itt, Magyarország fővárosában, a Rózsadomb keleti lejtőjén is...

*

Gül Baba türbéje - sírkápolna, muzulmán zarándokhely
Cím: 1023 Budapest, Mecset u. 14.
Nyitva tartás:
Január 1-től április 30-ig: 10-18 óráig
Május 1-től szeptember 30-ig: 10-18 óráig. Hétfőn zárva.
Október 1-től október 31-ig: 10-17 óráig. Hétfőn zárva.
November 1-től december 31-ig: 10-16 óráig.

Belépőjegyek:
A Budapesti Történeti Múzeum türbében lévő kiállításának látogatása ingyenes.
A türbét körülvevő sírkert megtekintéséért azonban belépődíjat kell fizetni, melyek a következők:
Felnőtt: 500 Ft, diák: 400 Ft, csoportos és nyugdíjas: 250 Ft, gyermek: 200 Ft, fogyatékos személyeknek a belépés ingyenes

Előzetes bejelentkezés alapján lehetőség van a nyitvatartási időn kívüli látogatásra.
Tel: 326-0062, 326-0928

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei