2008. március 9.jka
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kaszás Attila 48 éves lenne - A Nemzeti Színház gálaműsorral emlékezik

Lassan egy éve, hogy az égi színpadról néz le ránk. Lassan egy éve, hogy megdöbbenve hallgattuk a híreket: egy nagyszerű és fiatal színészünk eltávozott a földi, világot jelentő deszkáról. Kaszás Attila 2007 márciusában hunyt el. A sors fintora, hogy e hónapban is született, ez év március 16-án lenne 48 éves. Születésnapján a Nemzeti Színházban estet rendeznek a kollégák és barátok a Jászai Mari díjas színész emlékére.

Nem félek a haláltól, csak a szenvedéstől - nyilatkozta egy interjúban, még évekkel ezelőtt. A kisfia volt a mindene, akire már oly régóta várt, és milyen boldog lenne most, ha láthatná kislányát, Lucát is, akinek érkezéséről halálakor még nem is tudhatott.
Ám nemcsak egy nagyszerű családapát, hanem egy nagyszerű színészt is elvesztett Magyarország egy évvel ezelőtt.

Kaszás Attila pályáját 1979-ben kezdte, ekkor nyert felvételt a budapesti Színház és Filmművészeti Főiskolára. Az 1960-ban, Vágsellyén született színész 1983-ban kapta meg színészi diplomáját, Horvai István és Kapás Dezső tanítványa volt. 1984-től 10 évig a Vígszínházban játszott, majd szabadúszóként folytatta pályafutását. Nagyon sok helyen dolgozott, többek között a Katona József Színházban, az Új Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban, a Rock Színházban, valamint Győrben, Kecskeméten, Sopronban és Szegeden is. 2003-tól volt a Nemzeti Színház tagja. Néhány neves színházi szerepe a teljesség igénye nélkül: Georg Büchner: Leonce és Léna (Leonce), Dés-Geszti-Békés: A dzsungel könyve (Sir Kán), Szomory Dezső: Györgyike drága gyermek (Tersánszky László), Molnár Ferenc: Liliom (Liliom), Goethe: Faust (Mefisztó), Vörösmarty: Csongor és Tünde (Csongor), Molière: Don Juan (Don Juan).
Színpadi sikerei mellett játszott mozifilmekben, tévéfilmekben, sokat szinkronizált és énekelt is. Szerepelt többek között az 56 csepp vér (2007), a Kútfejek (2006), az Üvegtigris (2000), az Érzékek iskolája (1995) című mozifilmekben, de Tv sorozatban is láthatták a nézők (Patika,1994). Zenei albumai a Tomboló Hold (1998) és A 7 parancsszó (2001). Eszenyi Enikővel kötött házassága után újra megnősült, második feleségétől született kisfia, Jancsika, majd kislánya, Luca.
A színész számos díjat kapott nagyszerű alakításaiért, többek között a Hegedűs Gyula-emlékgyűrű, Jászai Mari-díj , Ajtay Andor- és Ruttkai Éva-emlékdíj ,Súgó Csiga-díj ,Budai-díj méltó tulajdonosa volt.
47 évesen, váratlanul érte a halál, 2007. március 19-én a "Tizenkét dühös ember" című darab kezdete előtt agyvérzést kapott, majd kómába került, és március 23-án meghalt.
A színész halála után a Nemzeti Színház vezetősége virrasztást rendezett az emlékére, majd Kaszás Attila emlékjegyet bocsájtott ki, melynek megvásárlásával (a jegy ára 1000 Ft) Attila családját támogathatják a rajongók.

Idén újra megemlékezik neves színészéről a Nemzeti. 2007 decemberében ismerhette meg a közönség a Kaszás Attila alapítványt, hivatalos nevén a Közhasznú Alapítvány Kaszás Attila Szellemi Hagyatékának Ápolásáért mozgalmat. Öten dolgoznak ebben az alapítványban, a tagok között van Dr. Fábián Zsolt, Dr. Takács Melinda, valamint Rudolf Péter, Stohl András és Szarvas József. Céljuk Attila szellemi örökségét megőrizni, jó példa erre az a decemberben kiadott meselemez (Kit ringat a bölcső, Janikát?) amit Attila már nem tudott befejezni, így hát művészi összefogással készült el a nagyközönség és a gyerekek számára az album.
A színész születésnapjának évfordulójára és egyben a Nemzeti hat éves fennállásának jubileumára rendezik meg többek között azt az emlékestet, ahol neves színészek adnak nagyszabású gálaműsort.

Az emlékest időpontja 2008. március 16., műsorvezetője Stohl András lesz. A jótékonysági gálaesten először adják át majd a Kaszás Attila emlékdíjat, melyet ezen túl minden évben egy olyan színész kap meg, aki kiváló művészi alakítás mellett jelentős közösségépítő munkát is végbevitt az adott évben a társulatán belül.A díjat a XII.kerület polgármestere, Pokorni Zoltán és a Mozaik Művészegyesület és a Kaszás Attila Szellemi Hagyatékának Ápolásáért létrejött Közhasznú Alapítvány hozta létre. Az esten többek között fellép majd Alföldi Róbert, Balla Eszter, Béres Ilona, Csengery Attila, Jordán Tamás, Keresztes Ildikó, Kern András, László Zsolt, Malek Andrea, Nagy Ervin, Nagy-Kálózy Eszter, Pápai Erika, Ráckevei Anna, Rátóti Zoltán, Rudolf Péter, Seress Zoltán, Szarvas József, Szőcs Artur, Tompos Kátya, Udvaros Dorottya, Várkonyi Mátyás, valamint Ákos, Gerendás Péter, Ghymes, Muzsikás Együttes, Presser Gábor, Rúzsa Magdi, továbbá Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, a debreceni Csokonai Színház művészei és a Nemzeti Színház művészei is (rendező: Vidnyánszky Attila). A jótékonysági est teljes bevételét Kaszás Attila családjának ajánlják fel.

Kapcsolódó cikkünk:
Hat éves a Nemzeti Színház - gyász és ünnep március 15-én és 16-án

*

Kaszás Attila Emlékest
jótékonysági és díjátadó gála
Időpont: 2008. március 16. 19.00
Helyszín: Nemzeti Színház
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1.

Jegyárak
Zsöllye közép: 9600 Ft
Zsöllye szélei és balkon közép: 8100 Ft
Balkon szélei, balkon oldalpáholyok: 6000 Ft
Karzat közép: 5400 Ft
Karzat szélei és a karzati oldalpáholyok: 4500 Ft

Jegyek válthatók
- A színház pénztárában
- A szervezési- és jegyirodában
- Az ismert jegyirodákban
- Online, az interneten keresztül, bankkártyával

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
rAPId 2008-03-09 13:34:51
Nyugodjék békében! Kiváló színész volt.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei