2008. március 11.jka
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Hat éves a Nemzeti Színház - gyász és ünnep március 15-én és 16-án

2008. március 15-én ünnepli 6. születésnapját a budapesti Nemzeti Színház - ez alkalomból változatos programokkal várja vendégeit a teátrum. Sajnos szomorú esemény is kapcsolódik a jubileumhoz: Kaszás Attila idén már nem tud ünnepelni a színháztagokkal. A születésnap alkalmából neves színészéről is megemlékezik a Nemzeti.

A budapesti Nemzeti Színház története gróf Széchenyi István nevéhez fűződik, aki az 1832-es, "A magyar játékszínről" című röpiratában először álmodott meg egy impozáns budapesti teátrumot. Az álomból valóság lett, a Kerepesi úti telken 1837 augusztus 22-én nyitották meg az épületet Pesti Magyar Színház néven.
A Nemzeti Színház elnevezést 1840-ben kapta, amikor is állami tulajdonba került. 1908-ban a színház társulata a Blaha Lujza téri Népszínház helyére költözött, mivel magát a Nemzeti Színház épületét lebontásra ítélték - fő indokként az akkori vezetőség a metró építésére hivatkozott. Az épületet 1965-ben felrobbantották, az akkori társulat előbb a mai Thália Színházba, majd később a Hevesi Sándor térre, a volt Magyar Színház épületébe költözött.
A Nemzeti Színház felrobbantása után folyamatosan különböző terveket szőttek az építészek az újjáépítésre. Ez azonban sajnos évtizedeket váratott magára, köszönhetően a folyamatos, újból és újból létrejövő elképzelések állandó, mindig más okból történő meghiúsulásának.
2000. szeptember 14-én végülis Siklós Mária tervei alapján elkezdték építeni a színházat, amely hihetetlen rövid idő alatt, 15 hónap múlva már Budapest egyik látványosságaként állt a Duna partján. Kapuit a nagyközönség számára 2002. szeptember 15-én nyitotta meg, az első előadás az akkoriban nagy visszhangot kiváltó "Az ember tragédiája" volt a patinás épületben.

2008 márciusáig közel 1800 előadással és 44 bemutatóval szórakoztatták már a nagyközönséget.
A színház társulata és vezetősége a hat éves évfordulóra igazi ünnepi programokkal készült.
Március 15-én nyílt napot rendeznek, a Nagyszínpadon a "Vesztegzár a Grand Hotelben" című darab próbájára kukkanthatnak be az érdeklődök. A darab bemutatója április 6-án lesz, ezért is különlegességnek számít, hogy már a premier előtt megtekinthető az előadás, ráadásul próba közben és ingyen.
Emellett egész hétvégén Kaszás Attila kiállítással várják a színész emlékét nem feledő rajongókat a szervezők. Március 16-tól Kaszás Attila teremként üzemel tovább a Háziszínpad, ez alkalomból a színészről készült domborműavatásra is sor kerül. Ez utóbbi zártkörű esemény, viszont az avatásról készült videó anyagot már aznaptól megtekinthetik a színház honlapján az érdeklődők.
Március 16-án este jótékonysági gálaest keretében emlékeznek a kollégák és barátok Kaszás Attilára, hisz a színész éppen e napon lenne 48 éves. A gálaesten fellép többek között Presser Gábor, Rúzsa Magdi, a Ghymes Együttes, Ákos, Kern András, Pápai Erika, Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Malek Andrea, Béres Ilona és még sokan mások. Az est folyamán először kerül átadásra a Kaszás Attila díj is, melyet ezen túl minden évben egy olyan színész kap majd, aki kiemelkedő munkája mellett társulatával való közösségépítő tevékenységében is kiválóan teljesített. A díjat a XII. kerület polgármestere, Pokorni Zoltán és a Mozaik Művészegyesület által, a Kaszás Attila Szellemi Hagyatékának Ápolásáért létrejött Közhasznú Alapítvány támogatásával adják át. A gálaest teljes bevételét Kaszás Attila családjának ajánlja a színház vezetősége.
Érdemes tehát ellátogatni nemzeti ünnepünk hétvégéjén a színház programjaira, hisz méltán nagyszabású rendezvények várják az évforduló kapcsán a színházrajongókat.

PROGRAMOK


- Március 15., 10.00 - 14.00 Nagyszínpad
Vesztegzár a Grand Hotelben - nyílt próba
Belépés ingyenes!

- Március 15 és 16. 11.00 - 17.00
Háziszínpad - Kaszás Attila Terem
Kiállítás a tragikusan elhunyt színész emlékére
Belépés ingyenes!

- Március 16., 19.00 - Nagyszínpad
Kaszás Attila Emlékest - jótékonysági és díjátadó gála
Jegyek: 4500Ft - 9600Ft
Nemzeti Színház Jegypénztár (Bajor Gizi park 1.)
telefon: 476-6868;
Nemzeti Színház Jegyiroda (Andrássy út 28.),
telefon: 373-0963, 373-0964, 373-0995, 373-099;
E-mail: szervezes@nemzetiszinhaz.hu


Kapcsolódó cikkünk:
Kaszás Attila 48 éves lenne - A Nemzeti Színház gálaműsorral emlékezik


*

Nyílt nap - 6 éves a Nemzeti Színház

Helyszín: Budapest, Bajor Gizi park 1.
Programok időpontja: március 15. és március 16.

Figyelem! Március 15-én a Művészetek Palotájában tartják a központi állami ünnepséget, emiatt a Nemzeti Színház területén és környékén 15 óra előtt nem javasolt, utána pedig nem lehet majd autóval megállni, így célszerű, ha a programokra tömegközlekedéssel jönnek a nézők!

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei