2008. március 12.Balázs Bence
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Pénteken kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál (2008. március 14-30.)

Magyarország legnagyobb kulturális fesztiválja idén is rendkívül széleskörű és változatos programmal várja az igényes szórakozásra vágyókat: mindenki megtalálhatja a számára legvonzóbb művészeti eseményt a sokrétű és gazdag kínálatban.

Az 1981-ben alapított programsorozat az évek során világszerte is egyre meghatározóbbá vált, s ma már nemcsak kulturális, hanem turisztikai ’látványosság’ is, a látogatók számának emelkedése és a jegyárbevétel folyamatos növekedése mellett. A Budapesti Tavaszi Fesztivál egy fesztiválokkal foglalkozó holland egyetem listáján az első ötven helyezett között foglal helyet, 2005-ben pedig elnyerte az Európai Kulturális Díjat. A BTF az elmúlt években bebizonyította, hogy a művészet hidat képezhet kelet és nyugat között, és erre 2008. március 14. és 30. között újra remek példát nyújtanak a kínálatban szereplő műsorok.

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál négy kiemelt tematika mentén kerül megrendezésre.

I.

Az első központi téma a 2008-as Reneszánsz éve rendezvénysorozat Magyarországon (550 éve került a trónra Hunyadi Mátyás), így a programok között számos eseményen, műfajban visszaköszön a reneszánsz. Már rögtön a nyitókiállítás a "Csillag a holló árnyékában" címet viseli, és a magyarországi humanizmus kezdeteit mutatja be az Országos Széchényi Könyvtárban. A Fesztivál és a tárlat megnyitója március 14-én 15 órakor lesz.
Érdekesnek tűnik a Budapesti Történeti Múzeumban nyíló "Mátyás király - Hagyomány és megújulás a magyar királyi udvarban 1458-1490" című kiállítás is. A történeti tárlatok mellett a látogatók kortárs magyar és külföldi művészek munkásságával is megismerkedhetnek (például az új lipcsei festőiskola, Kulinyi István vagy Megyik János alkotásaival).

II.

A második tematika centrumában a 150 éve született Giacomo Puccini olasz zeneszerző van, akinek operái a világon a legtöbbet játszott zenedarabok között szerepelnek. A Fesztiválon bemutatásra kerül a Bohémélet (március 28. 19:00) és az Edgar (március 18., 19:00) mindkettő a Magyar Állami Operaházban; valamint a Manon Lescaut (március 15. 19:00, Millenáris Teátrum), illetve a Gianni Schicchi (március 25. 19:00, Thália Színház), utóbbi a Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégjátéka. A társulat a már tradicionális "Vendégünk egy város" keretében látogat el hazánkba, és ezen okból kifolyólag lép fel a szintén kolozsvári Transylvania Baroque és Arcadia Kvartett is.

III.

A harmadik téma a már hagyománnyal rendelkező Világok Találkozása. Ebben a tematikus sorozatban hazai és külföldi előadók közös produkcióját élvezhetik végig az érdeklődök. A nyitókoncerten Kent Nagano amerikai karmester ismert zeneműveket fog vezényelni a Bajor Állami Zenekar közreműködésével (március 14. 19:30, Művészetek palotája). A Budapesti Fesztiválzenekart idén az izraeli Pinchas Steinberg irányítja, a szólisták, a görög Leonidas Kavakos hegedűjével, Perényi Miklós pedig gordonkájával varázsolják el a közönséget (március 15., 16., 28. 19:45, Zeneakadémia - 28-án Fischer Iván vezényel a román zongoraművész Radu Lupu kíséretében). Különleges zenei alkalomnak ígérkezik a Les Musiciens du Louvre + Grenoble koncertje a svéd Anne Sophie von Otter vendégéneklésével. Sir John Eliot Gardiner, korunk egyik legnagyobb karmestere saját zenekara és kórusa élén Bach János-passióját vezényli (március 23. 19:00, Művészetek Palotája).

IV.

Az utolsó fesztiválszervező elem Az esélyegyenlőség jegyében címmel indított programsorozat, mely a hátrányos helyzetű művészeket helyezi a középpontba. Fellép a többszörös Grammy-díjas gospel-együttes Blind Boys of Alabama, amely 1939-ben, Alabamában az afroamerikaiak számára létrehozott Vakok Intézetében jött létre. A Bozsik Yvette Társulat a Gördülő Tánccsoporttal és a Tánceánia Együttessel közösen adja elő Lélektánc című előadását (március 21. 19:00, Millenáris Teátrum). A 10 éves Baltazár Színház - az egyetlen hivatásos magyar színtársulat, mely értelmi fogyatékos színészeket foglalkoztat - Kőválasz című darabját mutatja be (március 25. 19:00, Budapesti Kamaraszínház Tivoli).

A teljes műsorkínálatot a www.btf.hu/btf2008/ címen tekinthetik meg Kedves Olvasóink. A tavasz Budapesten kezdődik - hirdeti a Fesztivál reklámszlogenje. Hogy ez mennyire igaz, győződjenek meg róla Önök is saját szemükkel, fülükkel. A Budapesti Tavaszi Fesztivál bármely programján igazán különleges és minőségi élményben lesz részük. Ne hagyják ki!

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei