2008. április 2.jka
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Keszthelyi ajánló - Balaton-parti programok tavaszra

Ki-ki döntse el maga, vajon Siófok vagy Keszthely-e a Balaton fővárosa, mindenesetre mindkét település csodálatos, akár földrajzilag nézzük, akár kiránduló célpontként. Most az utóbbi Balaton-parti székhelyről szemezgettünk egy-két kiváló, turistáknak ajánlott tavaszi programot.

Aki visszatérő látogató Keszthelyen, az meglepődve tapasztalja, mennyit fejlődik a város akár hónapról hónapra is. Bár nem turistaprogram, de mindenképp megemlítendő, hogy itt bizony minden elérhető, amit a fogyasztó kíván. Az áruházak választékát látva már előre ajánlható, hogy nem érdemes felpakolt autóval érkeznünk.

De természetesen nem az üzletek sokasága fő célpont egy olyan helyen, ahol a természet igen bőkezű volt. A Balaton parti város fő nevezetessége maga a tó, a város több olyan partszakasszal is rendelkezik, ahol kellemes sétát tehetünk. Az úgynevezett "nagypavilonsor" (elnevezését a területén lévő bazárokról kapta) az évek során méltán képviseli Keszthelyen a Balaton parti sétányok centrumát. Megtalálható minden csecsebecse, parti sütöde, fagyizó és a városi strand is. De pénz nélkül is érdemes itt egy sétát tennünk, hisz a tó látványa és a hattyúetetés is nagy élményt nyújt.

A belvárosban találhatjuk Keszthely másik fő nevezetességét, a Festetics kastélyt. A gyönyörű, 101 helyiséggel rendelkező kastély építtetését Festetics Kristóf kezdte el 1745-ben.
Mind a körülötte lévő park és szökőkutak, mind a kastélyon belül található patinás helyiségek lenyűgöző élményt nyújtanak. A kastélyban a Helikon Kastélymúzeum várja a látogatókat állandó és időszakos tárlatokkal, ezen kívül akár esküvőnket is lebonyolíthatjuk a kastélyon belül.

A múzeumkedvelők a kastélyon kívül még érdekes kiállításokból szemezgethetnek a városban. Szintén a belvárosban található a Véres Középkor Kínzómúzeum, a Balatoni Múzeum (állandó kiállítása a Balaton és az ember történetét dolgozza fel), és Magyarország legnagyobb panoptikuma, a Népviseleti Babamúzeum - Panoptikum - Csigaparlament, ahol megtalálhatjuk Európa egyik legnagyobb babakiállítását is.

2002 óta ismét van színháza a városnak, neves előadók látogattak el a 16 év után újra megnyílt Balaton Színházba az elmúlt évek során. Az intézmény nemcsak színházi előadásokra, hanem fesztiválokra és hangversenyekre is várja az érdeklődőket.

A gasztronómia szerelmesei számtalan étterem és pizzéria közül választhatnak a keszthelyi étlapról. A város különösen odafigyel látogatóira, hisz aki legalább 6 éjszakát tölt itt és szálláshelyén aláírással és pecséttel hitelesített igazolást kér, majd ezt bemutatja a Tourinform irodában (Kossuth u. 28), az jogosult lesz az úgynevezett Keszthely kártyára, mellyel számos helyen (étterem, szépségszalon, taxi, stb.) kedvezményeket kap.

Az idei tavasz fő eseményei

Április 24-25-26-án rendezi a város az Idén 50 éves az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek elnevezésű rendezvény, ahol közel 140 középiskola diákja ünnepel. A programok között szerepel képzőművészeti kiállítás, komolyzenei gála a Festetics kastélyban, a könnyűzenét kedvelők pedig Tóth Gabi és Tóth Vera koncertjére látogathatnak majd el
Ha májusra terveznénk egy kis kirándulást, igazi csemegeként ajánlható a május 11-től 18-ig tartó XVI. Balaton Fesztivál, melyen a pünkösdi balatoni regatta mellett igazi sztár kavalkád fogadja az idelátogató közönséget. Fellép többek között Szentpéteri Csilla, Halász Judit, Fenyő Miklós, lesz társastáncverseny és különböző szabadtéri előadások a város sétálóutcáján.

A Balaton parti városba tehát nemcsak nyáron érdemes ellátogatni, hiszen láthatjuk, hogy a fürdésen kívül tavasszal is sok programot tartogat számunkra Keszthely.Helikon Kastélymúzeum (Festetics-Kastély)
Cím: 8360 Keszthely, Kastély u. 1.
Email: info@helikonkastely.hu
Web: www.helikonkastely.hu
Tel: (83) 314-194Véres Középkor Kínzómúzeum
Cím: 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 4.

Balatoni Múzeum
Cím: 8360 Keszthely , Múzeum u. 2.
Email: info@balatonimuzeum.hu
Web: www.balatonimuzeum.hu
T/F: (83) 312-351


Népviseleti Babamúzeum - Panoptikum - Csigaparlament
Cím: 8360 Keszthely, Kossuth L. u. 11.
Web: www.panoptikum.mool.hu
Tel: (83) 318-855, (83) 313-473

Balaton Kongresszusi Központ és Színház
Cím: Keszthely, Kossuth u. 28.
Telefon, fax: 83/515-230 F.: 83/515-231
e-mail: info@bkksz.hu
Honlap: www.bkksz.hu

Az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek és a XVI. Balaton fesztivál részletes programja a www.keszthely.hu honlapon található.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei