2008. április 6.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Reneszánsz Év 2008 - Királyséták Budapesten, április 6-án

Hányszor ácsorogtunk a Moszkva téren, hányszor mentünk el a Hősök tere mellett, hány sétát tettünk a budai várban, anélkül, hogy e nagyszerű helyek történelmére gondoltunk volna? A Budapesti Művelődési Központ ezen a vasárnapon történelmi királysétákat szervez, melyek során megismerkedhetünk városunk színes történetével.

A főváros több pontjáról indulnak csoportok a nap folyamán, melyek mind más és más részt vesznek nagyító alá, egy idegenvezető szakszerű vezetése mellett. A kirándulni vágyók megmozgathatják a télen berozsdásodott tagjaikat, és a történelmi ismeretekre éhes látogatók is jóllakhatnak.
A választható séták útvonala a következő:

1. helyszín - Hősök tere
Útvonal: királyok galériája és Vajdahunyad vár
Az idegenvezető ismerteti a Hősök terei szoborgaléria "szereplőit" és a galéria domborművein ábrázolt történelmi eseményeket, majd a sétálók megismerkedhetnek a Vajdahunyad vár épületeivel, illetve a magyarországi építészeti stílusok jegyeivel.

2. helyszín - Margitsziget, centenáriumi emlékmű
Útvonal: szigeti séta a Margit-legenda helyszínének felkeresésével
A résztvevők megismerkedhetnek a Pest-Buda egyesítésének 100. évfordulójára emelt emlékművel, majd sétát tesznek a szigeten, felkeresik a XIV. században épült Domonkos-rendi kolostor romjait, és meghallgatják Árpád-házi Szent Margit életét, valamint kolostorba kerülésének történetét. A séta érinti a magyar irodalom jeles képviselőit ábrázoló szoborsétány útvonalát is.

3. helyszín - Budai Vár - Bécsi kapu
A várbeli séta bemutatja a reneszánsz polgárházakat és a Budai Vár épületeit, az ásatások eredményeit, és a vár történetét.

4. helyszín - Moszkva téri metró kijárata
Útvonal: Budai hegyek forrásai és kolostorromjai
A mintegy 2-2 és fél óra időtartamú, séta vagy inkább kirándulás résztvevői felkeresik az egyetlen magyar szerzetesrend, a Pálosok kolostorának romjait, majd azokat a forrásokat (pl. Városkút), amelyek a középkorban a Budai Vár palotái vízellátását jelentették.

A csoportok 10:00, 12:00, 14:00 és 16:00 órakor indulnak, a részvétel ingyenes. Ha pedig valaki még nem fáradt volna el, és kedve támad egy kis esti mulatsághoz, a Várban 17 órától reneszánsz dínomdánom várja, ahol lovagi tornák, fegyverbemutató, mutatványosok és korhű zene is lesz. Láthatunk továbbá történelmi jeleneteket is, a Mare Temporis Történelmi Hagyományőrző Egyesületelőadásában. Az esti programra a belépő 1000 Ft, aki azonban valamelyik királysétáról érkezik, kedvezményt kap a belépő árából.


Bővebb információ: www.bmknet.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
sasika23 2008-06-07 10:59:50
nagyon szépen öszike a kisérettségimet mentettétek meg sikerres volt nagyon köszönöm :)
nem
regisztrált
hk 2008-04-15 22:44:55
Kedves sasika23,
a válasz a kérdésedre egy korábbi cikkünkben szerepel:

"550 éve koronázták királlyá Mátyást, aki elhozta hazánkba az "újjászületés" irányzatának legfőbb képviselőit, felvirágoztatva így a magyar kultúrát - ebből az alkalomból 2008 hivatalosan is a "Reneszánsz éve" lesz, melyet számos tudományos, kulturális és művészeti rendezvénnyel ünnepel Magyarország."

üdv, hk
nem
regisztrált
sasika23 2008-04-15 16:27:25
az egydolog h fent van a reneszánsz éve de miért 2008 a reneszánsz éve?
nem
regisztrált
Trinity 2008-04-10 12:23:30
ott voltam es nem volt valami nagy duranas
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei