2008. április 10.Köteles Anna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kultucca - Kulturális pezsgés a Ráday utcában hét hónapon át

Április 10-étől indul a Kultucca elnevezésű programsorozat a IX. kerületi Ráday utcában. A látogatók változatos irodalmi, könnyű- és komolyzenei, képzőművészeti, színházi rendezvényeket látogathatnak Ferencváros legkulturálisabb sétálóutcájában egészen október elejéig.

A Ráday a hosszú évek alatt egy átlagos, régen még inkább külvárosinak számító utcából Budapest egyik legizgalmasabb belvárosi közterületévé fejlődött. Ma már a kávézók, klubok hosszú során túl tizenegy művészeti galériát, négy színházat és két múzeumot is találunk itt.
Az immár ötödik alkalommal megrendezett Kultucca a tizennégy évvel ezelőtt indult Ferencvárosi Ünnepi Játékokból, a Ferenc Napi Búcsúból, majd 2000-től a Plein-Art Kortárs Művészetek Fesztiváljából fejlődött önálló rendezvénnyé.
Az idei indító program április 10. és 13. között a Költészet Napja (április 11.) köré szerveződik, és az Europoetica Nemzetközi Költészeti Fesztivál nevet viseli. Az érdeklődők költői, zenés, illetve felolvasóesteken, beszélgetéseken, kiállításokon, könyvbemutatókon, színházi előadásokon, valamint templomi koncerteken vehetnek részt. Az Europoetica programjain a legkülönbözőbb témák kerülnek terítékre, mint például Budapest jövője, a béke vagy hogy napjainkban hogyan lehet írni a szerelemről. A Bakáts téri katolikus templomban rendezik Kányádi Sándor költő és a Kaláka együttes, valamint az El Sabio Consort és Borbély Szilárd költő koncertjét.

Április 29-étől egy hónapig tart minden sötétedéstől a Privát fény a Ráday utcában című kiállítás, mely a Goethe Intézet jóvoltából Mischa Kuball művész és a Ráday utcai lakók közös projektje. A lakóktól kölcsönkapott csillárokat utcai világításként helyezik el, melyek stílusbeli változatosságukkal az itt élő emberek sokféleségére világítanak rá.

Ezután május 16-18. között a Plein-Art Kortárs Művészetek Fesztiválja következik, melynek keretében a képzőművészek kortárs irodalmi műveket mutatnak be, ipar- és képzőművészek alkotásait állítják ki, valamint zenészek és színészek lépnek fel. A fesztivál nem kizárólag hazánk kortárs művészetéről ad átfogó képet, hiszen 2004-től egy-egy meghívott ország - Hollandia, Finnország, Németország és Japán - mai kultúrájával is megismerkedhetnek az érdeklődők. Idén Kína művészeit látja vendégül a rendezvény, akik performance előadásokon, koncerteken, képzőművészeti kiállításokon, könyvbemutatókon keresztül mutatják be kortárs művészetük, kultúrájuk néhány szegmensét a magyar közönségnek. A hazai művészek videoperformance előadásokkal, zászlótárlattal, koncertekkel és kulturális témájú beszélgetésekkel várják az esemény vendégeit. A Plein-Art Kortárs Művészetek Fesztiválja - vasárnap este - a Besh o droM koncertjével zárul.

A nyár elején aztán, június 6-tól 8-ig a Ráday utca összesen három rendezvénynek, a Református Zenei Fesztiválnak, az Ünnepi Könyvhétnek és a Papírvarázs Fesztiválnak ad otthont. A Református Zenei Fesztivál a Magyar Református Egyház legnagyobb zenei eseménye, amelynek köszönhetően nemcsak az országon belül élő, hanem a határon túli keresztyén zenekarok, oktatási intézmények és missziók is bemutatkozhatnak. Esténként pedig fellép többek között a Bognár Szilvia + Kónya István duó, Lovász Irén, Vedres Csaba és a Kairosz Kvartett, az Echoes Of Pink Floyd, a Misztrál, a Varga János Project, az After Crying, az Invicatio Musicalis és Caramel.
A Ráday Könyvesház által rendezett Ünnepi Könyvhét a magyar kortárs irodalom bemutatását állítja a középpontba. A könyvbemutatók, beszélgetések, vásárok, irodalmi estek, kiállítások és filmvetítések mellett gyermekeknek szóló rendezvények is színesítik a kínálatot.
A Papírvarázs Fesztiválnak köszönhetően megismerkedhetünk a papír anyaga által kihasználható határtalan művészi lehetőségekkel, illetve keletkezésének történetével, jelenével és elképzelt jövőjével. Az idelátogatók nemcsak szemlélői, hanem részesei is lehetnek a művészeti alkotások készítésének, akár origamit szeretnének hajtogatni, akár grafikai technikákat elsajátítani.

Június 13. és július 7. között látogatható a Ferencvárosi Fesztivál. A Bakáts téri szabadtéri színpadon idén a komoly- és könnyűzene, valamint a balett szerelmesei találnak kedvükre való műsort, sőt a színházkedvelők Cole Porter: Belefér…Sőt! - Anything Goes című musicaljének magyarországi ősbemutatóját is megtekinthetik, melyben Szulák Andrea, Béres Ilona, Auksz Éva és Bodrogi Gyula szerepelnek. Fellép mások mellett a Szegedi Kortárs Balett is Carl Orff Carmina Burana című művével, illetve a Benkó Dixieland Band a Budapest Klezmer Banddel és a Boban Markovic Orchestrával ad közös koncertet.

A nyár végén rendezik meg a Bárka Kikötőt, augusztus 29-31. között, amely a Ráday utcába is elhozza a kapolcsi Művészetek Völgye hangulatát. A gyermekprogramok mellett komoly- és könnyűzenei koncertek, vetítések, költői estek és kézműves foglalkozások várják az idelátogatókat.

A szeptemberi langyos napokat jazzes hangulatban élvezhetjük szeptember 17-től 21-ig a MOL Budapest Jazz Fesztiválnak köszönhetően. Az eseménysorozat legfontosabb helyszíne a Közraktárnál lévő nagysátor és a Nehru-partnál horgonyzó jazzhajó, de a nyitó és a záró koncert a Művészetek Palotájában zajlik. A fesztivál hangulatát idén is nagyban meghatározza majd, hogy a Ráday utcai kávéházak (Fotocella; Jaffa; Paris, Texas és a Ritmus), valamint a Pinceszínház, a Sanyi és Aranka Színház és a Hotel Ibis várják a fesztivál késő este is zenére vágyó vendégeit ingyenes koncertekkel. A nemzetközi hírességek magyar muzsikusokkal együtt lépnek fel, ami idén a fesztiválprogram legígéretesebb különlegessége. Ilyen műhelyzenekarban vesz részt az örmény-magyar David Yengibarjan, Winand Gábor, illetve Lantos Zoltán, aki az új felállású Mirrorworld együtteséhez hívott norvég vendéget Eivind Aarset gitáros személyében.

A jazzfesztivállal szinte egy időben, szeptember 19-21. között rendezik meg a Roma Fesztivált, amely lehetőséget biztosít a kerület roma közösségeinek, hogy bemutathassák kulturális értékeiket. A háromnapos fesztivál - immár hagyományosan - a cigánybállal zárul.

A 2008. évi Kultucca október 3. és 5. között a Ferenc Napi Búcsúval köszön el a látogatóktól. A néphagyományt őrző ünnepi vígasság hangulatát vásárosok, kézművesek, koncertek, néptáncbemutatók, vetélkedők, vidámpark, légvár és még sok más színes program garantálja. A Ferenc Napi Búcsú igazi családi rendezvény, ahol minden korosztály megtalálhatja a maga szórakozását. A háromnapos mulatság során hamisítatlan magyar királyi csemegéket és gasztronómiai különlegességeket is megkóstolhatunk.

A Goethe Intézet ajánlásával három nemzetközi projekt is indul áprilistól a Kultucca-programokkal párhuzamosan fiataloknak:
- Schiller-Rap: német nyelven tanuló diákok Schiller-művekből rapszövegeket küldhetnek be a német rapper Doppel-U-nak, a fődíj utazás Németországba és közös lemezszereplés Doppel-U-val. Információ: www.goethe.de/schiller-rap
- Alter Ego Projekt: vizuális művészeti verseny 22 ország között között. A tizenéves korosztálynak szóló pályázatban a jelentkező diáknak egy portrét kell készítenie egy ismerőséről. Információ: www.goethe.de/budapest
- CreatEurope: pályázat fiatal divattervezők számára. Információ: www.goethe.de/budapest, www.createurope.com

*


További információk:
www.kultucca.hu
Europoetica
Ferencvárosi Fesztivál
MOL Jazzfesztivál

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei