2008. április 14.Kenessei Orsolya
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Sony World Photography Awards - magyarok a jelöltek között

Magyar fényképészek sikereiért izgulhat a hazai közönség április 21−25 között, a Sony World Photography Awards díjkiosztón. A tekintélyes, nemzetközi eseményen a világ minden pontjáról benevezett képek között Aknay Csaba, Czimbal Gyula és Somogyi Márk napjaink fotóművészetének legkiválóbb képviselői mellett versengenek az Év Fotósa címért.

Április végén Cannes-ban, a Nemzetközi Filmfesztiválnak is otthont adó Fesztiválok Palotájában rendezik meg a fotográfus szakma egyik legrangosabb eseményét, a Sony World Photography Awards kiállítást és díjkiosztót. A világ vezető fotósainak, kritikusainak, galériatulajdonosainak és szakértőinek támogatásával létrejött SWPA az első olyan rendezvénysorozat, amely méltóképp elismeri a fotóművészet sokáig alulértékelt világát, és a neves fényképészek mellett új, még fel nem fedezett tehetségeket is reflektorfénybe állít.


Emilio Jose Mariel: Caracol (építészet kategória)


Több mint száz fős, nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri 25 934 amatőr és 44 641 profi fotó közül válogatta ki azokat az alkotásokat, amelyek a különböző kategóriákban (tájkép, absztrakt, portré, divat, zene, sport, stb.) a legjobb kép címért indulhatnak. Pontozásos rendszer alapján a műkedvelő fotósok közül kategóriánként hét, a hivatásosak közül tíz került a döntőbe. A bizottság közülük fogja kiválasztani a kategóriagyőzteseket, valamint az Év Amatőr Fotósa és az Év Fotósa cím nyerteseit. Az Év Fotójának készítőjét Arany Szivárvány-díjjal és 25 000 dollár készpénzzel jutalmazzák.


Martin Kharumwa: Itch (absztrakt kategória)


A legkiválóbb amatőr fényképész 5000 dollár pénzjutalomban részesül, képét pedig a 100 legjobb amatőr fotó társaságában kiállítják a Saatchi Online galériában. A SWPA fontos célja a tiszteletadás a fotóművészet múltja előtt, ennek jegyében a gálán a szakma egy elismert képviselőjének életműdíjat adnak át.

Somogyi Márk villanyvezetékről felszálló galambokat ábrázoló színes, absztrakt képével jutott be a legjobbak közé. Aknay Csaba és Czimbal Gyula egyaránt a zene, előadás kategóriában képviseli hazánkat, előbbi a SMRGL punk zenekart, utóbbi az Állami Artistaképző Intézet egyik növendékét megörökítő fekete-fehér fényképével. A SWPA másik magyar vonatkozású fotója David Gray Swimming in a Bubble címet viselő alkotása, amelyen Gyurta Dániel úszónkat kapta lencsevégre a 2004-es athéni olimpián.


Kerry Grainger: Dancing (Zene és előadóművészet kat.)


A legjobb fotók közül több mint háromszázat kiállítanak a Fesztiválok Palotájában, a Magnum Photos pedig a múlt előtti tiszteletadás jegyében egy Legacy (Hagyaték) címet viselő, különleges tárlattal állít emléket a fotóművészet hajdani és jelenlegi csillagainak.

A kiállításon a SWPA döntősei mellett a világ legnevesebb fotósainak munkái szerepelnek majd. Ezeket az alkotásokat bárki szabadon megtekintheti a rendezvénysorozat öt napja alatt. A SWPA fénypontja az április 24-i díjkiosztó gála lesz, ahol kétezer meghívott előtt, ünnepélyes keretek között vehetik át elismeréseiket a díjazottak.

*

Sony World Photography Awards
2008. április 21−25.
Franciaország, Cannes, Palais des Festivals

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei