2008. május 2.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Florália Virágünnep 2008. - Virágok varázslatos világa (képriport)

Virágok minden mennyiségben, szín- és illatkavalkád várja a látogatóit hazánkban az idén először megrendezésre kerülő Florália Nemzetközi Kertészeti Bemutató és Vásár. A cél pedig nem más, mint hogy felkeltsék az emberek érdeklődését a kert- és környezetkultúra iránt, hogy bemutassák, milyen sokszínű lehetne a körülöttünk lévő világ, ha több gondot fordítanánk rá.

A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont A pavilonjában igazi kis oázis fogadja a belépőket. Szépen kijelölt, kanyargós út vezet ebbe a varázslatos világba, és egyszerre annyi látványos növény rohanja meg az embert, hogy alig győz lépést tartani. Csak kapkodja a fejét jobbra és balra, a fényképezőgép pedig kattog, rendíthetetlenül.Az üde, pompás virágok mellett helyet kapnak szebbnél szebb kaktuszok, amiről ugye azt mondják, hogy mindent túlél, tehát ha kezdő növénynevelők vagyunk, célszerű elsőre kaktusszal próbálkozni. (Bár saját tapasztalataim alapján, az ember olykor még a nagy túlélőket is képes eltenni láb alól…)A kiállítók több egyedi kompozícióval is készültek, így nem kell meglepődnünk sem a hatalmas sas láttán, sem pedig a kacsáktól, melyek helyet kaptak a virágok között, és melyek természetesen szintén különböző növényekből készültek. De van itt lilahagymából és vesszőből font különleges virág, vagy gallygolyóba rejtett kék hortenziák. Minden, amit el tudunk képzelni, és az is, amit nem.

Igazi különlegességeket képesek alkotni a zöldségfaragók, természetesen itt is láthatunk néhány ámulatba ejtő munkát, legyen szó akár ágon csücsülő kakaduról, vagy kisebb szökőkutat övező grapefruit-, narancs- és retek-faragásokról.Egzotikus, és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő növény hazánkban az orchidea. A kiállításon számtalan különböző fajtával találkozhatunk, megcsodálhatjuk őket, ámulhatunk megunhatatlan kecsességükön. Kicsit olyan érzése van az embernek, mint ahogy Gombóc Artúr járt a csokikkal: van itt kicsi orchidea, felfüggesztett orchidea, tarka orchidea, föld nélküli orchidea…

Feltétlenül szót érdemelnek a Magyar Szárazvirágtermelők, akik olyan csodás remekművekkel kápráztatták el a nézelődőket, amilyenre igazán nem számíthatott senki. Hiszen valamilyen furcsa oknál fogva a száraz virágokat nem tekintjük "igazi" virágnak. Nos, most alaposan rácáfoltak minden előítéletünkre.

Szinte magától értetődik, hogy a design is beférkőzik a virágok világába. Így néhány gyönyörű összeállítást is láthatunk arról, hogy milyen, mikor találkozik élő és holt anyag - avagy mit tesz néhány virág a legegyszerűbb tárgyainkkal.Nem volna teljes a kép, ha a zöldségek kimaradtak volna ebből a forgatagból, ami minden látogatóra hatást gyakorol. Így tehát csak kissé lepődünk meg azon a zöldségszőnyegen, ami a pavilon hátsó sarkában fogad, nem kevésbé a salátaágyakon, vagy a nemzeti színű paradicsom-fokhagyma-fű összeállításon.A "Vakok Kertje" azon vállalkozó kedvű látogatókat várja, akik szívesen kipróbálnák, milyen lehet tapintással látni: kapnak egy kis kendőt a szemükre, párjuk pedig szép sorjában vezeti végig őket az asztalok előtt, ahol csupa tapintható növény sorakozik.

Az itt látható képek csak töredékei annak a sok csodának, amit a Florália tartogat számunkra. Érdemes tehát ellátogatni a kiállításra, hiszen amellett, hogy fantasztikus élményben lesz részünk, a szomszédos pavilonban meg is vásárolhatjuk azokat a növényeket, amelyek leginkább magukkal ragadtak minket. De akár vásárolunk, akár csak egy kellemes sétát teszünk az egyedülálló növényvilágban, a kiállítás kiváló program a hosszúhétvégére, az egész család számára is.

*


Florália Virágünnep 2008.
Helyszín: HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont, A, F pavilon
Bejárat: III. kapu
Nyitva tartás: 2008. április 27. - május 4., minden nap 9-től 19 óráig
Belépőjegyek:
Felnőtt: 1500 Ft
Diák és nyugdíjas: 900 Ft
Családi jegy (két felnőtt, két 14 alatti gyerek): 2500 Ft
Csoportos belépő: 600 Ft/fő (előzetes egyeztetés alapján, 10 fő felett)
6 év alatti gyermekek számára ingyenes a belépés.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei