2008. május 14.Kenessei Orsolya
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Divatparádé 2008 - Virágkoszorús hippitől a görög istennőig

Lehelletfinom, könnyű kelmék, természetes alapanyagokból készült ékszerek, a női test szépségét kiemelő szabásvonalak és színpompás virágminta minden mennyiségben - a vezető divatházak 2008 tavasz-nyári kollekcióiban reneszánszukat élik az elbűvölően nőies stílusirányzatok.

Közeledik a nyár: a kabátok, pulóverek a szekrények mélyére kerülnek, a vállfákon pedig szépen lassan megjelenik a női fegyvertár nehéztüzérsége, könnyű szoknyák és lenge nyári ruhák képében. Nincs az az Éva leánya, akit az incselkedő napsugár ne biztatna arra, hogy kedvenc farmerját/kosztümjét félretéve megmutassa, mitől is szép a szebbik nem.

Idén a divattervezők tavaszi-nyári kollekcióiban a szokásosnál is nagyobb szerepet kaptak a feminin stílusirányzatok. A kifutók többségét a klasszikusan nőies ruha uralta, a színek, minták és kiegészítők pedig a természet tavaszi üdeségét és nyári bujaságát tolmácsolták. Íme, néhány a meghatározó trendek közül.

Virágparádé

Balenciaga extrém páncél-kosztümjeitől kezdve Stella McCartney kezeslábasain át a Luella-féle fodros miniruhákig minden a virágmotívum megújulásáról mesélt a tavaszi divatbemutatókon. Impresszionista szirom-foltok, a kínai selyemfestők aprólékosságával kidolgozott, törékeny tearózsák, lányos százszorszépek, vibráló azáleák, egzotikus hibiszkusz - úgy tűnik, idén nyáron nincs az a virágminta, ami ne lenne divatos.

Ez a trend amellett, hogy friss, üde, nőies és szemkápráztatóan színpompás, a lehetőségek végtelen tárházát kínálja a kísérletező kedvű hölgyeknek. A hippitől a díváig számtalan stílus kulcsdarabja a - hosszú vagy rövid - virágos ruha, s néhány ügyesen megválasztott kiegészítővel igazán egyedi hatást érhetünk el.

Cavalli lilás-kékes színvilágú, apróvirágos, többrétegű, áttetsző anyagból készült lágy esésű, könnyű tunikái a romantikus bohém stílust képviselik, míg Prada sötét alapon harsány, hatalmas rózsamintákkal díszített bőszoknyás, drámai ruhakölteményei erős sminkkel és tűsarkú cipővel párosítva az ötvenes évek hollywoodi díváinak eleganciáját idézik.

Magassarkú szandállal és kalappal klasszikusan nőies, kardigánnal, térdzoknival és balettcipővel bájosan kislányos, neon- és állatbőr mintás kiegészítőkkel merészen modern viseletté válik a virágos ruha. A szezon slágerének számító gladiátorszandállal, gyöngy- és fa ékszerekkel, övvel kiegészítve a hatvanas évek hippijei közé repít vissza, dzsekivel és tornacipővel pedig szabadtéri fesztiválokon is kényelmes, ám mégis csinos összeállítás. Legyen akár rövid, akár hosszú, a virágmintás ruha nélkülözhetetlen eleme a nyári ruhatárnak.

Az utazóstílus

Egy trend, ahol nem erény a mértékletesség. Indián hímzések, afrikai törzsi motívumok, japán kimonók, indiai szárik -idén a divattervezők távoli népek díszítőművészetét ötvözik modern stílusokkal. Jelszó a dekorativitás és az élvezetek halmozása: minél több és minél színesebb minta, rengeteg, természetes alapanyagokból készült ékszer (legfontosabb a tonnányi karperec), változatos textúrájú kelmék, rojtok, tollak, gyöngyök emelik ki a globális stílus képviselőjét a szürke tömegből.

A tavasz-nyári Etro kollekció inspirálója a tibeti kultúra, a Balmain-ruhákat bőrrojtok, tollak és gyöngyös hímzés, az észak-amerikai indiánok által használt dekorációs elemek díszítik. Oscar de la Renta és Matthew Williamson afrikai törzsi motívumokat használ, a Hermés-kifutón pedig Jean-Paul Gaultier habkönnyű szárijai libbennek végig.

Bár ez a színpompás, dekoratív stílus sokak számára túlságosan harsánynak tűnhet, nem kell teljes egészében lemondani róla: néhány szép, egyedi kiegészítővel (faragott, fa karperec, hasítottbőr mokaszin, hímzett sál) bárki megidézheti a távoli népek gazdag kultúráját.

Görög istennők

Lanvin, Versace, Missoni, Donna Karan, Alberta Ferretti és más neves tervezők kollekcióiban egy az előzőeknél visszafogottabb, ám legalább annyira látványos stílus is helyet kapott. Az antik görög-római hagyományokat követő trend harsogó színek és tobzódó minták helyett időtlen eleganciájával és költői szépségével hívja fel magára a figyelmet.

A habkönnyű, áttetsző anyagok (tüll, selyem, organza) felhőszerűen lengik körül a testet, mintha a ruha viselője éppen abban a pillanatban lépett volna le az Olümposzról. A kényelmes, lágy esésű tunikák és tóga-szabású kreációk egy szemfényvesztő ügyességével hangsúlyozzák a nőies vonalakat, a kevésbé előnyös részeket pedig gyengéden eltakarják. Ezüst és arany kiegészítők, féldrágakőből készült, antik hatású ékszerek és az elmaradhatatlan gladiátorszandál (a nőiesebb verzió kedvelőinek magas sarokkal) teszi teljessé a képet. A szezon nagy visszatérője, a féloldalas vállpánt kétségkívül ebben a trendben érvényesül a legjobban.

Alberta Ferretti egyszerű vonalú, ezüst-szürke tunikáitól Versace szexi, égszínkék ruháin át Lanvin napsárga kreációjáig számtalan szín és szabásvonal teszi változatossá ezt a visszafogott, ám mégis drámaian nőies stílust.


Balenciaga Dries van Noten

Roberto Cavalli Balmain

Etro Oscar de la Renta

Lanvin Alberta Ferretti

Donna Karan

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Al Ross 2008-05-15 20:11:44
Ritka a magyar sajtóban ilyen igényes és haladó divat-tematikájú irás. Naprakészen tolmácsolja a világtrendeket, irodalmi, ám egyben könnyed stílusával olvastatja magát. Csak így tovább!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei