2008. június 1.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A budapesti Operaház Makaó szigetén éled újjá

Egy üzletember, David Chow különös vállalkozásba fog: fel akarja építeni Makaón a budapesti Operaház pontos mását. A 29 négyzetkilométeres szigeten található Fisherman’s Wharf szórakoztató központban olyan nevezetes épületek másolatait láthatják a turisták, mint a római Colosseum, vagy egy-egy amszterdami és velencei utcarészlet.

David Chow elmondása szerint mindenképpen szeretett volna egy olyan épületet a központba, amely az európai kultúrát képviseli. Azért választotta éppen a mi Operaházunkat, mert miután fotókon látta, élőben is megtekintette, és azonnal elnyerte tetszését. Hozzávetőleg két-három év szükségeltetik hozzá, hogy felépülhessen, és körülbelül 200 millió dollárba (31 milliárd forint) fog kerülni - mondta el az üzletember, s azt is elárulta, hogy az eredeti tervek alapján dolgoznak, hogy a belső dekoráció is ugyanolyan legyen, mint a budapesti épületé.

A budapesti Operaház Ybl Miklós tervei alapján épült, kilenc éven keresztül. 1884-ben adták át, s az ünnepségen jelen volt I. Ferenc József is. Érdekesség, hogy a megnyitó majdnem botrányba fulladt, a tömeg ugyanis túlzottan kíváncsinak bizonyult, és betörtek az előcsarnokba, hogy láthassák a fantasztikus épület belsejét. A lassacskán 125. évébe lépő Ház valóban megkérdőjelezhetetlen szépségű, igazi kuriózum a magyar építészetben.

Egyedülálló módon a Makaón épülő Operaház másolata hangversenyterem és kulturális központ lesz, míg a többi hasonló épületben főleg kaszinók és éttermek működnek. Szedlacskó Zoltán, a térségben tevékenykedő egyik magyar cég vezetője az MTI-nek beszámolt arról, hogy az épületben szeretnének egy kis magyar központot is kialakítani, melyben magyar étterem és bolt várja majd a látogatókat. Bíznak továbbá abban is, hogy magyar művészeknek is lehetőségük lesz fellépni a koncertteremben.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei